Laagdrempelige preventie in Rozenburg

Gepubliceerd op 14 Oct 2020

Interview met buurtcoaches Lindsey en Catherine

Bij DIA Rozenburg werken Lindsey Driessen en Catherine McGivern, medewerkers van Avant sanare, als buurtcoach. Samen met tien collega´s geven zij het welzijnswerk in Rozenburg vorm. Hun focus: de preventie van psychische problemen.

 

Leestijd: 6 minuten

 

Foto onder: Lindsey Driessen (links) en Catherine McGivern (rechts)

laagdrempelige preventie in Rozenburg bij DIA Avant sanare

Even introduceren: DIA

DIADIA is een samenwerking tussen de organisaties Donna Daria, InMovement en Avant sanare (D + I + A). In Rozenburg heeft DIA de opdracht het welzijn vorm te geven. Dat is heel breed; het gaat over gezondheid, je verbonden en veilig voelen en zin in je leven ervaren, in alle fases van je leven. Lindsey en Catherine werken samen met de andere buurtcoaches vanuit de bibliotheek en het nieuwe Huis van de Wijk om dat te bereiken.

 

Hoewel er nog veel te gebeuren staat, ziet het Huis van de Wijk ‘Rozenburg Voor elkaar’ er nu al kleurrijk en gezellig uit. Lindsey en Catherine zijn blij met dit onderkomen: “We hebben nu meer kantoorruimte, en vooral ook meer ruimte voor activiteiten, zoals de Summerschool, die in de zomervakantie plaatsvond.”

Wat doe je als buurtcoach?

Lindsey: “Als pedagoog organiseer ik activiteiten die kinderen helpen bij hun ontwikkeling. Zoals een training over omgaan met angst, externaliserend gedrag, echtscheiding of andere moeilijke thuissituaties voor kinderen. Ik onderhoud de contacten met de school en de ouders, het Wijkteam, de huisarts, de psycholoog en het CJG. Ook verzorg ik de werving,  de aanmeldingen, de administratie en de follow-up.”

 

Catherine: “Mijn werk is heel divers: ik bedenk, organiseer en voer allerlei activiteiten uit  voor volwassenen, zoals trainingen als ‘Omgaan met stress’, ‘Maak je dromen en wensen waar’, ‘Beter slapen’ en ‘Mindfulness’. Maar ik doe ook huisbezoeken, contacten leggen,  vrijwilligers ondersteunen, netwerken, werven en administratie.”

Welke rol speelt preventie?

Catherine: “Onze focus ligt op mentale gezondheid en de preventie van psychische problemen. De andere buurtcoaches hebben hun eigen insteek. Zo vullen we elkaar aan.”

 

Lindsey: “Mijn insteek is die preventie te versterken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kinderen preventief worden aangemeld, in plaats van pas als er ernstige problemen zijn. Een training als ‘Bibbers de baas’ kan voorkomen dat kinderen die op bepaalde momenten weinig zelfvertrouwen hebben of bang zijn om een foutje te maken, faalangst ontwikkelen. In de training leren ze op tijd om hun emoties te uiten en zichzelf sterk te denken met positieve gedachtes. Ik streef ernaar dat kinderen echt preventief worden aangemeld voor de trainingen.”

 

Catherine: “Hoe laagdrempeliger je bent, hoe eerder je de preventie in kan steken. Of het nu gaat om eenzaamheid, je verbonden voelen of een ander thema. Mensen moeten zich veilig voelen, het moet makkelijk zijn om ergens binnen te stappen en je aan te spreken. Het moet voelen als de gewoonste zaak van de wereld dat je je om elkaar bekommert. Alle stapjes, van het eerste praatje tot een training ‘Hoe voorkom ik psychische klachten’, zijn onderdeel van onze preventieve aanpak. “

Geluk bestaat niet uit de afwezigheid van problemen, maar de vaardigheid ermee om te gaan

Lindsey Driessen

Kun je een voorbeeld geven van je aanpak?

Catherine: “In mei zijn we met z’n tweeën de straat opgegaan om mensen te vragen ‘Hoe gaat het eigenlijk met je?’ Dat was twee maanden na de ingrijpende maatregelen vanwege corona. We zaten allemaal vooral thuis. Even vinger aan de pols houden.”

 

Lindsey: “Heel laagdrempelig, en je bereikt er veel mee. We hebben vragen kunnen stellen voor een project, maar ook even kunnen horen hoe het nu met Rozenburgers ging. Tegelijkertijd lieten wij onszelf weer even zien: we zijn er nog hoor en we letten op elkaar! Dat dorpse is hier heel sterk, en nu we een Huis van de Wijk erbij hebben, wordt dat alleen maar sterker.”

Zie je pluspunten in lokaal werken?

Lindsey: “Doordat je zowel de kinderen als de ouders en professionals daaromheen regelmatig tegenkomt, kun je signalen en vragen snel oppakken. Zo organiseren we nu trainingen voor kinderen van gescheiden ouders, omdat we signalen kregen dat dit onderwerp speelt. Als er dan ook daadwerkelijk veel kinderen worden aangemeld, merk je dat er echt behoefte aan is. Voor mij is het heel prettig om zo te kunnen aansluiten op de vraag.”

 

Catherine: “Je leert steeds meer mensen kennen en bouwt langzamerhand een netwerk op. We hebben een dorpsoverleg waarin alle partijen kunnen aanschuiven. Daarin bespreken we vragen en thema’s en leren we elkaar steeds beter kennen.”

 

Lindsey: “We werken nauw samen met scholen, huisartsen en het wijkteam. Als ik signaleer dat een kind meer nodig heeft dan een preventieve training, stap ik bij wijze van spreken zo binnen om te overleggen over een passende oplossing. Die lijntjes worden steeds korter, merk ik. Daardoor weten we steeds beter waarvoor je iemand vraagt.”

Waarvoor komen collega’s naar jou toe?

Laagdrempelige preventie in Rozenburg Lindsey-en-Catherine-buurtcoaches-DIALindsey: “Collega’s komen met vragen over trainingen voor kinderen, soms als ze ouders hebben gesproken en willen overleggen wat wij kunnen betekenen. Ik krijg vaak de vraag om mee te denken over een thema of activiteit. Daaruit ontstaan vaak evenementen voor verschillende leeftijden en ontstaat de verbinding tussen verschillende projecten en doelgroepen. Zoals de gezondheidsmarkt afgelopen jaar, voor alle leeftijdsgroepen, of de Summerschool, met preventieve trainingen, maar ook ontspannende activiteiten zoals cupcakes versieren, knutselen en mindfulnesslessen.”

 

Catherine: “Ik krijg  van mijn collega’s vragen over psychische preventie en ik vraag hen mee te denken over mijn projecten. Zo wilde ik onze training ‘signaleren van depressie en eenzaamheid’ versterken door er iets praktisch aan te koppelen. In een brainstorm kwamen we samen uit op een kerstkrans. De winkeliers en vrijwilligers die de training volgden, gaven een uitnodigingskaartje voor de kerstkrans aan mensen bij wie ze signalen van eenzaamheid of somberheid herkenden. Bijvoorbeeld  mensen die altijd alleen zijn of vaak langskomen voor een praatje pot. Dat heeft heel goed gewerkt.”

Hoe typeer jij je werk?

Lindsey: “Het is heel veelzijdig en ik vind dat heel erg leuk. Je krijgt als buurtcoach bij DIA bovendien veel vrijheid om dingen zelf te doen. Je bent heel zelfstandig en benut elkaars kwaliteiten zoveel mogelijk, maar daarnaast werk je ook heel bewust aan wat je zelf wilt bereiken.”

 

Catherine: “Je bent het aanbod constant aan het doorontwikkelen, zodat het nog beter aansluit op de diverse vragen. Zelf ben ik een allrounder, wat handig is, omdat ik voortdurend nieuwe vragen tegenkom die niet eerder zijn opgepakt. Maar ik vind het leuker om met mensen in contact te zijn of iets te ontwikkelen, dan de administratie te doen.”

Hoe werk je samen in het DIA-team?

Catherine: “We komen allemaal uit verschillende organisaties maar we werken heel creatief samen binnen DIA. Wat we naar buiten proberen uit te dragen, Rozenburg voor elkaar, is ook wat we intern doen. Dus creatief, sprankelend, open, stimulerend.”

 

Lindsey: “Wat ik mooi vind is dat we er met elkaar op gericht zijn om kinderen en volwassenen weer in hun eigen kracht te zetten. Niet het probleem zelf voor ze op te lossen, maar hen de handvatten geven dit zelf te kunnen doen en daarmee hen weer in hun eigen krachten te versterken.”

Hoe word je werk gewaardeerd?

Catherine: “Mensen die deelnemen aan een training komen vaak terug, of schrijven zich in voor iets anders. Ze komen ook vaak binnen voor een praatje.”

 

Lindsey: “Ik merk dat kinderen, ouders en leerkrachten ons werk waarderen. Dit is terug te zien in onze tevredenheidsmetingen, maar ze benoemen het ook zelf. Ouders reageren vaak dankbaar, wanneer zij merken dat een training echt veranderingen teweeg heeft gebracht bij hun kind. Ook met kleine stapjes zijn zij blij, omdat die een kind toch net het juiste zetje kunnen geven. Ik merk ook dat steeds meer ouders op de hoogte zijn van ons aanbod, door positieve summerschool dia rozenburgverhalen van andere ouders.”

 

Catherine: “We draaien prima, we halen onze doelstellingen, we hebben nu een nieuwe plek in dit Huis van de Wijk erbij.”

Waar wil je in 2021 staan met DIA?

Lindsey: “Het preventieve stukje vind ik belangrijk. Dat de trainingen vroegtijdig ingezet worden én dat mensen makkelijker komen binnenlopen en informatie komen vragen. Daardoor kunnen we met het hele netwerk een goed beeld krijgen van wat er speelt, en zetten we meer in op preventie.”

 

Catherine: “Meer naamsbekendheid en verankeren wat we doen. We zijn pas gestart en komen nu in een volgende fase van diepgang. In de startfase is alles leuk, maar nu komen de angels eruit, en als je daar ook raad mee weet, dan sta je stevig. Ik vind DIA echt heel sprankelend.”

 

Lindsey: “We onderscheiden ons ook wel ten opzichte van andere organisaties. Juist door onze aanpak en creativiteit. Onze kracht is ook dat we een breed aanbod hebben; mensen weten vaak niet hoeveel wij kunnen doen.”

 

Catherine: “We willen dat meer Rozenburgers hun talenten voor elkaar inzetten. ‘Rozenburgers voor elkaar’ is ons uiteindelijke doel, en daarom heet ons nieuwe Huis van de Wijk ook zo. Rozenburgers kunnen ook zelf met voorstellen komen en dan kijken wij hoe we ze kunnen helpen om die te verwezenlijken.”

Profiel: Lindsey Driessen

Lindsey Driessen, pedagoog en buurtcoach

Beroep: Pedagoog bij Avant sanare en Buurtcoach bij DIA Rozenburg

Leeftijd: 24 jaar

Bij DIA Rozenburg: nu twee jaar, ik ben hier na mijn opleiding Social Work gelijk gestart voor twee dagen per week. De andere drie dagen werk ik voor Avant sanare in Rotterdam.

Specialisme: preventie van emotionele of ontwikkelingsproblemen bij kinderen op de basisschool.

Mijn werk: ik ben contactpersoon voor de basisscholen, organiseer en geef preventieve trainingen zoals leren omgaan met faalangst, boosheid of het omzetten van negatieve gedachtes naar positief denken. Ik speel zoveel mogelijk in op wat de kinderen nodig hebben in het kader van hun persoonlijke groei en talentontwikkeling, en organiseer de daarbij passende activiteiten.

Typisch ik: altijd in mogelijkheden denken.

Sterk punt: als ex-topsporter ben ik gewend om met een planning te werken aan de voortdurende ontwikkeling van de programma’s. Dat plannen, evalueren en bijstellen om beter te worden, vind ik heel leuk.

Quote: “Geluk bestaat niet uit de afwezigheid van problemen, maar de vaardigheid ermee om te gaan.”

Contact: l.driessen@diarozenburg.nl

Dagboek: tijdens de afgelopen zomer hield Lindsey een week een dagboek bij van haar werk. Het dagboek van Lindsey vind je hier.

Profiel: Catherine McGivern

 Catherine McGivern DIABeroep: buurtcoach bij DIA Rozenburg

Leeftijd: 34

Bij DIA Rozenburg: sinds mei 2019, ik heb het naar mijn zin; Rozenburg is een leuk dorp, met een gemêleerd publiek.

Specialisme: preventie van psychische problemen bij mensen van 18 jaar en ouder

Mijn werk: ik bedenk, organiseer en geef allerlei activiteiten, met als doel de mentale gezondheid van volwassenen in Rozenburg te versterken. Daaronder vallen huisbezoeken, trainingen, cursussen, sport- en beweegactiviteiten en evenementen, zoals een bingo of een gezondheidsmarkt.

Typisch ik: ik ben snel verveeld, maar in dit werk echt geen moment!

Sterk punt: ik ben een ster in opruimen en ordenen. Daardoor lukt het me om dit werk in 3 dagen te doen.

Quote: “Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg.”

Contact: c.mac.givern@diarozenburg.nl

Dagboek: Catherine hield in de zomer een week lang een dagboek van haar werk in Rozenburg. Het dagboek van Catherine lees je hier.

 

Meer over DIA Rozenburg

Ik doe wat ik ben en ik ben wat ik doe

Catherine McGivern