Stage in coronatijd
Gepubliceerd op 28 May 2021Vijf Rotterdamse Studenten over hun stage in het afgelopen jaar
Jongeren die voor hun MBO of HBO opleiding stage moesten lopen het afgelopen jaar, maakten een heel ‘gek’ jaar mee. Alles ging anders dan anders.
Wat betekende corona voor hun stage? Hoe hebben ze het afgelopen schooljaar ervaren? En hoe kijken ze naar de toekomst? Vijf Rotterdamse studenten over hun stage in coronatijd.
Chimène Koote (20 jaar) volgt de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. In het afgelopen schooljaar liep ze vier-en-een-halve maand stage op als content marketeer bij een bedrijf met 3 webshops. De eerste maand liep ze stage op kantoor, maar vanwege de coronamaatregelen ging de rest vanuit huis. Chimène vond het positief dat ze leerde hoe het er bij een webshop aan toe gaat en haar schrijfvaardigheid kon verbeteren. Ze miste voor haar gevoel wel een groot deel van de ‘stage-ervaring’. “Het werd soms een beetje eentonig en ik had niet het gevoel dat ik er echt het uiterste uit heb kunnen halen daardoor.”
Melissa Arslan (23 jaar) doet de opleiding Toegepaste Psychologie en loopt dit schooljaar stage bij Avant sanare. Het was door corona moeilijk om een stagebedrijf te vinden, merkte ze. Melissa schreef 40 brieven en kreeg 38 keer het antwoord: ‘het is een onzekere tijd waarin we veel vanuit huis werken, dus weinig mogelijkheden hebben’. Melissa vond dit erg demotiverend, omdat ze geen vertraging wilde oplopen. Haar motivatie werd bovendien minder doordat ze vanuit huis les moest volgen. “Er is teveel afleiding, waardoor je de lessen niet met volle concentratie kan bijwonen”.
Nalani Buitendijk is 21 en studeert Social work aan de Hogeschool Inholland in Rotterdam. Ze liep vorig jaar stage bij Avant sanare en dit jaar op een kinderdagcentrum met kinderen met een ontwikkelingsachterstand en autisme. Nalani: “Mijn stage bij Avant Sanare begon goed, in februari 2020. Na een paar weken ging corona toch een rol spelen. We moesten afstand houden, beperkt naar kantoor komen en in de cursussen de coronamaatregelen hanteren. Later, toen de corona ‘heftiger’ werd, kwam het ook voor dat mijn stagedagen niet doorgingen. Dat vond ik dan ook erg jammer. Hierdoor heb ik ook langer over mijn stage gedaan.”
Jim de Roock (20) zit in het laatste jaar van de opleiding Redactiemedewerker aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Jim liep dit jaar stage bij Sophia TV, de tv-zender van het Sophia Kinderziekenhuis. Hij vond zijn stage erg leuk en is dankbaar dat hij stage kon lopen op zo’n bijzonder plek. Maar corona gooide veel roet in het eten. “Ik had samen met een andere stagiair een serie op het YouTube-kanaal van het Sophia Kinderziekenhuis, waar we challenges deden bij verschillende bedrijven en sportlocaties. Toen de strenge lockdown kwam moesten we helaas stoppen. Verder was er ook weinig plek voor evenementen met veel mensen, erg jammer.”
Emma Boon (19) volgt de opleiding Redactioneel medewerker aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ze liep dit jaar stage bij Avant sanare. Emma: “Ik heb geluk gehad. Ik begon in september, rond die tijd was er nog geen strenge lockdown, waardoor ik iedere collega en het bedrijf goed heb kunnen leren kennen. Ook daarna kwam ik af en toe op kantoor, zodat ik steeds contact hield.”
Ik schreef 40 brieven en kreeg 38 keer het antwoord nee, want het is een onzekere tijd
Wat vond je positief aan de afgelopen periode?
Alle studenten zijn sterker geworden in online communicatie. Emma: “Ik verwacht dat het thuiswerken, beeldbellen en de hoeveelheid online communicatie zal blijven in de toekomst. Hier hebben we ons nu goed op voor kunnen bereiden.” Jim: “Ik kon mezelf ontwikkelen op verschillende gebieden. Denk aan video’s maken, editen, presenteren en filmen”. Nalani: “Veel mensen zijn toch creatief gaan denken en met nieuwe ideeën gekomen.” Melissa vond het fijn om vanuit huis te kunnen werken, en Chimène vond het een voordeel dat ze vaker met vrienden kon afspreken doordat ze veel thuis was.
Wat vond je negatief?
Alle vijf hebben ze hebben het gevoel iets gemist te hebben door corona. Doordat veel online was, misten ze het contact met anderen. De sfeer op de werkvloer, de onderlinge communicatie. Melissa wilde juist nieuwe ervaringen opdoen en ‘uit haar comfortzone komen’. Chimène merkte dat het lastiger is om initiatief te tonen als je niet fysiek in het bedrijf bent. Nalani ervaarde het vele thuis zitten, de opleiding vrijwel geheel online volgen en weinig mensen zien als negatief. “Ik heb het idee dat ik hierdoor minder informatie heb opgenomen dan ik normaal zou doen.” Ze miste daarnaast dingen als winkelen, uitgaan, een dagje weg of gewoon even bij iemand op bezoek gaan. “Alles wat zo normaal was, is nu zo anders geworden.” Emma vond het beeldbellen vermoeiend: “het slurpte energie waardoor ik na een vergadering versleten was.” Ook het contact behouden en de communicatie verbeteren via online programma’s vond ze lastig. En Jim had sommige dagen echt weinig te doen en zat dan eigenlijk te wachten tot het einde van de dag. Dat was gewoon heel jammer en vooral zonde van de dag.”
Heb je tips voor andere studenten die een stageperiode ingaan?
Chimène: “Ik denk vooral gewoon je best doen en zorgen dat je jezelf blijft motiveren. Daarnaast zou ik ook goed communiceren met je stagebegeleider en collega’s, zodat je zo het uiterste uit je stage kan halen. ” Ook Emma tipt dat contact zoeken met andere je energie kan geven: “Iedereen kan zich eenzaam voelen in deze tijd, als je even kort een berichtje stuurt of enkele minuten beeldbelt kan dat al heel veel energie geven en je dag goed maken. ”
Corona geeft veel beperkingen, maar zowel Melissa als Nalanie denken dat er nog genoeg mogelijkheden zijn. Melissa: “Probeer het positieve te zien. Ook al is alles beperkt, veel is nog wel mogelijk.” Nalanie: “Kijk vooral in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden, want als corona ons iets heeft geleerd, dan is het onszelf aanpassen aan andere omstandigheden.”
Jim heeft een praktische tip: “Begin ruim van te voren met zoeken voor een stage en als je zoekt gok niet op 1 stagebedrijf, maar mail of bel meerdere bedrijven.”
Wat is het allerbelangrijkst volgens jou om mentaal gezond te blijven in deze periode?
Contact zoeken met vrienden en familie kan ervoor zorgen dat je mentaal sterkt blijft, zeggen de studenten unaniem. Emma: “Veel praten over je ervaringen en waar je tegen aan loopt. Iedereen ervaart hetzelfde met deze maatregelen waardoor je handige tips kan ontvangen. Daarnaast zou ik veel contact houden met je vrienden/ familie en niet jezelf compleet isoleren.” Jim: “Als je er doorheen zit, praat met vrienden of familie of ga met vrienden afspreken. Dat helpt mij in ieder geval heel erg!” Melissa: “Genoeg tijd doorbrengen met mensen die dicht bij je staan. Dit kan zowel via de telefoon, als fysiek. Beseffen dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Ook afleiding en activiteiten kunnen je goed helpen.” Chimène: “Ik denk vooral activiteiten om jezelf bezig te houden. Dit kan van alles zijn natuurlijk, van school tot een nieuwe hobby.” Nalanie: “Ga lekker naar buiten, zoek een nieuwe hobby. Blijf vooral bezig. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen.”
Voel je je wel eens niet zo happy of wil je meer leren over geluk en mentale gezondheid? Als je woont of studeert in Rotterdam en niet ouder bent dan 35 jaar kan je gebruik maken van onze gratis online e-health. Lees meer over e-health.
Ik had sommige dagen echt weinig te doen en zat dan eigenlijk te wachten tot het einde van de dag
Andere nieuwsberichten
Overprikkeling bij kinderen tijdens de feestdagen: tips voor ouders
Tips om je kind te helpen omgaan met drukte en prikkels tijdens de feestdagen.
Hoe plan je de feestdagen als gescheiden ouders? Praktische tips
Praktische tips om als gescheiden ouders de feestdagen fijn te regelen voor jezelf en je kinderen.
Eenzaamheid tijdens de feestdagen
Ontdek hoe je om kunt gaan met eenzaamheid of rouw tijdens de feestdagen, met praktische tips en steun van wijkpsycholoog Eva Vreeswijk.