Nieuwkomers begeleiden bij psychosociale problematiek
Gepubliceerd op 20 Jun 2022Op donderdag 16 juni gaf ik, Danine van Rijswijk, psycholoog bij Avant sanare, samen met ervaringsdeskundige en trainer Lubana Hanifah van stichting Mano een workshop over het begeleiden van nieuwkomers met psychosociale problematiek. We vertelden hoe we dat aanpakken bij de stichting Mano.
In een kort verslag beschrijf ik hoe Lubana en ik denken dat psychosociale begeleiding aan nieuwkomers georganiseerd kan worden, zodat het als waardevol wordt ervaren.
Door: Danine van Rijswijk, psycholoog en leefstijlocach bij Avant sanare
De workshop was onderdeel van het congres Nieuwe Rotterdamers Denken Doen Beslissen mee in de Arminiuskerk in Rotterdam, georganiseerd door de stichting Mano. Lubana Hanifah en ik legden uit dat nieuwkomers (vluchtelingen) erg veerkrachtig zijn, en dat het van groot belang is deze veerkracht te behouden en versterken. Zij lopen een hoger risico om psychische klachten te ontwikkelen, dus hoe eerder je kunt ingrijpen, hoe sneller iemand weer herstelt. Ervaringsdeskundigen kunnen daarbij een grote rol spelen, omdat zij cultuursensitief kunnen werken. In verschillende culturen worden psychische problemen anders ervaren en er wordt anders over gecommuniceerd. Ervaringsdeskundigen weten als geen ander waar een deelnemer tegenaan kan lopen.
Taalgebruik
Wij legden ook uit hoe we bij stichting Mano laagdrempelige psychosociale hulp aanbieden, bijvoorbeeld door het geven van cursussen. De cursussen zijn praktisch en vanuit de positieve psychologie stroming ontworpen, maar er wordt ook aandacht gegeven aan de mentale gezondheid. Ook communiceren we bewust ‘laagdrempelig’ en besteden we veel aandacht aan ons taalgebruik. Zo hebben deelnemers de mogelijkheid om op het ‘uitpufspreekuur’ te komen, waarbij ze zonder verwachtingen met mij kunnen praten. Ik noem mijzelf daarbij geen psycholoog, maar bijvoorbeeld een lifecoach. In de naamgeving van de ondersteuning proberen wij de drempel al te verlagen.
Interactie
Daarnaast legde Lubana uit hoe zij in eerste instantie met mijn hulp en later met therapie bij een andere psycholoog, zichzelf weer een stuk sterker voelde. En hoe zij hier nu op haar beurt deelnemers in begeleidt, door haar ervaring te delen en daarmee taboes bespreekbaar te maken.
Het was een interactieve workshop, waarbij de deelnemers zich vooral afvroegen hoe wij dit zo laagdrempelig mogelijk aanbieden, zodat nieuwkomers wél naar ons aanbod komen. Ook waren ze erg nieuwsgierig naar Lubana’s verhaal en ervaringen.
Ik vond het onwijs leuk om dit samen met Lubana te doen, omdat ik haar zeer ben gaan waarderen als collega. We vullen elkaar mooi aan: zij met haar ervaring en ik met mijn kennis. Positief was dat dit precies ook sprak uit de feedback die wij te horen kregen van de aanwezigen.
Werken met ervaringsdeskundigen is voor mij een onmisbare voorwaarde om nieuwkomers passend te kunnen helpen. Zij kennen de cultuur, de gewoontes en ook de taboes, waardoor belangrijke zaken niet ‘lost in translation’ gaan. Al met al vond ik het een super geslaagde dag!
Andere nieuwsberichten
Overprikkeling bij kinderen tijdens de feestdagen: tips voor ouders
Tips om je kind te helpen omgaan met drukte en prikkels tijdens de feestdagen.
Hoe plan je de feestdagen als gescheiden ouders? Praktische tips
Praktische tips om als gescheiden ouders de feestdagen fijn te regelen voor jezelf en je kinderen.
Eenzaamheid tijdens de feestdagen
Ontdek hoe je om kunt gaan met eenzaamheid of rouw tijdens de feestdagen, met praktische tips en steun van wijkpsycholoog Eva Vreeswijk.