Terug naar de thema's

Zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen

Zelfvertrouwen maakt kinderen weerbaar. Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen maar ook steun te zoeken. Daarvoor moet een kind zichzelf belangrijk en goed genoeg vinden. Kinderen die onzeker zijn en weinig zelfvertrouwen hebben, zijn vaak op zichzelf. Daardoor krijgen ze op school soms niet die aandacht die ze nodig hebben. Ze leggen moeilijker contact en hebben minder vrienden. Dat belemmert hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Een mogelijke oorzaak van weinig zelfvertrouwen is dat een kind gepest wordt. Maar het kan ook zijn dat er thuis moeilijkheden zijn, die tot onzekerheid leiden.
foto van Zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen

Ismene voelde zich buitengesloten en had veel ruzie op school. Door nieuwe vaardigheden te leren heeft zij meer vertrouwen in zichzelf en anderen ontwikkeld

Goed om te weten

Negatief zelfbeeld

Sommige kinderen zijn onzeker over wat anderen van hen vinden of wat ze zelf denken te kunnen of te zijn. Door die onzekerheid kijken ze kritisch naar zichzelf. Het kan dan voorkomen dat een kind alleen nog maar kijkt naar wat het niet is of niet kan en dat het niet lukt om zijn of haar positieve eigenschappen te zien. Een kind richt zich dan alleen nog maar op dingen die het in eigen ogen fout doet in plaats van de dingen die goed gaan. Als dat de overhand krijgt, kan er sprake zijn van een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld beïnvloedt het leven van een kind en kan ervoor zorgen dat het minder plezier in het leven heeft.

Tips om kinderen meer zelfvertrouwen te geven

  • Stimuleer het kind om gevoelens uit te spreken en luister goed.
  • Een kind kan zelf heel veel. Laat zien dat je daar vertrouwen in hebt.
  • Moedig het kind aan om zelf oplossingen te vinden.
  • Leg uit dat het kind eigen grenzen kan stellen en dat het goed is dat het zich daar zelf ook aan houdt.
  • Doe af en toe iets nieuws samen. Moedig het aan om mee te doen en geef complimentjes als het goed gaat.
  • Je kunt een kind voorbereiden op nieuwe dingen, uitleggen wat er gaat gebeuren en het op zijn gemak stellen.
  • Je kunt een kind prijzen als het contact probeert te maken met andere kinderen.

Hoe kun je de weerbaarheid van een gepest kind vergroten?

Kinderen die gepest worden zijn vaak verlegen of juist aanvallend naar andere kinderen. Dat heeft te maken met hun onzekerheid. Ze weten niet zo goed hoe ze op een leuke of makkelijke manier contact kunnen maken. Hoe kun je een kind dan helpen?

  • Geef het goede voorbeeld in hoe je contact maakt met anderen. Ook op social media. Bijvoorbeeld door belangstelling te tonen voor anderen en vragen te stellen. Geef ook het goede voorbeeld in hoe je reageert op anderen. Zeg het duidelijk als je iets niet leuk vindt, maar beheers je woede.
  • Help het kind zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Vraag bijvoorbeeld hoe het kind meestal reageert op een pester. Vraag dan hoe dat anders zou kunnen. Bijvoorbeeld er wél iets van zeggen of juist niet reageren. Je kunt ook samen het nieuwe gedrag oefenen. Zo leert het kind dat het zelf ook iets kan doen aan het pesten.
Foto van Bernadette Pires

Bernadette Pires

Pedagoog

Bernadette ondersteunt kinderen om stevig te staan  en voor zichzelf op te komen op een veilige manier.

Ilse heeft oog voor de talenten en valkuilen van kinderen en weet de ouders en leerkrachten ook goed mee te nemen in de positieve ontwikkeling van het kind.

Foto van Nadia Anemaat

Nadia Anemaat

Directeur

Nadia is expert in psychische preventie bij kinderen en gecertificeerd in diverse cursussen op dit gebied.

Foto van Oscar Meijer

Oscar Meijer

Studentenpsycholoog

Oscar begeleidt kinderen en jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Hij legt de nadruk op groei van zelfvertrouwen en leert je hoe je je kwaliteiten kan versterken.