Zelfontwikkeling was nog nooit zo leuk!

Gepubliceerd op 20 Sep 2021

Summerschool in Rozenburg

Ontspannen met yoga, een slootjesonderzoek om de natuur in je buurt te leren kennen, of een circusvoorstelling maken om plezier te beleven én te oefenen met samenwerken. Tijdens de 2e editie van de Summerschool van DIA Rozenburg konden kinderen en volwassenen aan de slag met leuke én leerzame thema’s.

 

Zelfontwikkeling was nog nooit zo leuk! Summerschool 2021 in Rozenburgg

 

Voor de tweede keer op rij organiseerde DIA, de welzijnsorganisatie waarin Dona Daria, InMovement en Avant sanare samenwerken, in de zomervakantie een Summerschool voor alle inwoners van Rozenburg. Niet alleen omdat DIA ervoor wil zorgen dat Rozenburgers zich in de vakantie niet hoeven te vervelen. Maar ook om jong en oud de kans te geven zichzelf positief te ontwikkelen en anderen te ontmoeten tijdens de zomerweken. Om die redenen was er tussen 19 juli en 26 augustus  een ruime keuze uit workshops en trainingen met verschillende thema’s in en om het Huis van de Wijk aan de Lekstraat.

 

Iedereen is een circusartiest

4U is een training voor kinderen die het moeilijk hebben thuis of met zichzelf. Tijdens de Summerschool kregen de kinderen les van een echte circusdocent, die hen de kneepjes van het circusvak leerde. Tegelijkertijd oefenden ze om gevoelens te uiten, om te gaan met emoties en positief te denken. In totaal deden er 9 enthousiaste kinderen lekker actief mee, die aan het eind een spetterende voorstelling gaven aan hun ouders. Er ontstonden snel vriendschappen en iedereen hielp elkaar waar nodig.

 

Adem in, adem uit

In deze workshop maakten kinderen op een leuke en speelse manier kennis met yoga. Yoga helpt je ontspannen en beter voor jezelf te zorgen. Ook verbetert het je balans, focus en kan het je meer energie en veerkracht geven.

 

Hé, een dipje is oké

Stress en somberheid zijn gevoelens waar veel jongeren mee kampen. Dit kan komen door hoge druk door school en sport, thuissituaties of psychische problemen. Deze workshop werd gegeven met als doel om jongeren zich lekkerder in hun vel te laten voelen. Ook leerden ze wat een dipje is en wat je kunt doen als je hierin zit. Door middel van het spel ‘Over de streep’, stellingen en ‘positieve intentiekaartjes’ konden zij zich herkennen in elkaar en zien dat zij niet de enige zijn die soms een dipje hebben.

 

Natuurbeleving

Onder leiding van onze studentenpsycholoog deden kinderen kennis op over natuur en milieu. Oscar: “We hebben de waterkwaliteit van Rozenburg bekeken en deze is gezond. We hebben namelijk een bootsmannetje, visjes, paardenbloedzuiger, waterschorpioen,  grote spinnende watertor, zwamwants, haftlarve en waterspinnen gevonden. Rozenburg is wat wilde bloemen rijker en plastic armer.” Van IVN Zuid-Holland mochten de kinderen schepnetjes, vuilnisprikkers en zoekplaatjes voor de insecten lenen.

 

Even helemaal zen

Mindfulness is een training voor 18-plussers die leren stressbestendiger te zijn door meer in het nu te leven. Door dit te doen ontwikkel je meer zelfvertrouwen en leer je aandachtig en tegelijkertijd ontspannen te zijn.

 

Hoe overleef ik de brugklas?

Het is fijn als je weet wat je te wachten staat als je naar de middelbare school gaat. Al helemaal als er door het Corona virus een andere overgang is dan normaal. In deze workshop werden groep 8 leerlingen voorbereid en kregen ze tips, zodat ze met vertrouwen aan een nieuw schooljaar kunnen beginnen.

 

Wat een drama!

Tijdens deze theaterworkshop werden er drama-lessen gegeven aan iedereen tussen de 8 en 15 jaar oud. De kinderen hebben verschillende spellen gedaan.

 

Rots en water

Aan deze training deden 8 super-enthousiaste kinderen mee.  Zij oefenden met samenwerken, focussen, meer zelfvertrouwen en intuïtie oefeningen. Rots en water is een actieve weerbaarheidstraining. Zo schoppen we bijvoorbeeld tegen een stootkussen en doen we andere fysieke opdrachten. We zijn dus lekker fysiek én mentaal bezig!

 

Veilig internetten

Bij de workshop veilig internetten leerden 55-plusser hoe zij veilig met internet om kunnen gaan. Ook die groep moet het internet op om allerlei zaken zelfstandig te kunnen regelen. Maar hoe doen ze dat en wat moeten ze weten om  dat veilig te kunnen doen? Voor onze IT manager Danny en buurtcoach Catherine was geen vraag te gek.

 

Je bibbers de baas

Wist je dat 9% van de 10 tot 12 jarigen faalangst heeft? In deze 3-daagse training leerden kinderen om hun gevoelens te herkennen en te benoemen én om positief te denken in lastige situaties. Dit zorgde ervoor dat zij zich zelfverzekerder en dapper gingen voelen.

 

Knutselaars klaar? Knutselen maar!

Kinderen van 6 tot 12 jaar oud zijn tijdens deze knutselactiviteit lekker creatief bezig geweest en hebben samen mooie dingen gemaakt.

Cursussen het hele jaar door

Veel van de bovenstaande mini-Summerschoolcursussen worden het hele jaar doorgegeven over een langere periode. Hieronder staan ze op een rijtje.

 

Circusvoorstelling bij training 4U

Kinderen die het moeilijk hebben thuis (denk aan gescheiden ouders) gaan in 4U 8 weken lang samen plezier maken, ontspannen en leren. Voor meer informatie over de 4U-cursus klik je hier.

 

Hé, een dipje is oké

Niets is belangrijker dan lekker in je vel zitten. Rondom dit thema worden er het hele jaar 2 trainingen gegeven. Happyles is voor jongeren van 12 tot 18 die zich soms somber voelen. The Lab of life is voor jongeren van 12 tot 18 met risico op een burn-out. Meer info over de trainingen vind je hier:

 

Happyles, een training waarin jongeren leren hoe ze positief met een dipje kunnen omgaan

 

The Lab of life, een training voor jongeren die veel stress ervaren

 

Rots en water

Jongeren leren om voor zichzelf op te komen, hun grenzen aan te geven en positief te denken. Klik op deze link om er meer over te weten te komen.

 

Je bibbers de baas

Voor kinderen met faalangst. Ze leren tijdens Je bibbers de baas om zich zelfverzekerd en dapper te voelen. Klik op deze link voor meer informatie over de cursus Je bibbers de baas.

 

Onze trainers

Meer weten over de trainers van Avant sanare? Je vindt al onze medewerkers via deze link!

 

Zelfontwikkeling was nog nooit zo leuk! Summerschool 2021 in Rozenburgg