Na de workshop weten leerlingen dat voor jezelf zorgen net zo belangrijk is als zorgen voor een ander.

'Goed zorgen' in 3 stappen

1

Goed zorgen voor anderen

Kinderen & jongeren die zorgen voor een ziek, verslaafd of gehandicapt familielid thuis, krijgen vaak zelf weinig aandacht. In hun gezin draait vaak alles om de vader, moeder, broer of zus die ziek of gehandicapt is. Daarom schieten jonge mantelzorgers er zelf nogal eens bij in. Ze hebben weinig tijd voor zichzelf en ook anderen maken weinig tijd voor hen. Dit gebeurt meestal niet opzettelijk zo, maar gaat als het ware 'vanzelf'. De meeste mantelzorgers vinden het ook echt fijn om iets te kunnen doen voor de ander.
2

De workshop

In de workshop leren jonge mantelzorgers hoe ze ervoor zorgen om fysiek en mentaal gezond te blijven. Dat doen we aan de hand van het spinnenweb; een praktische visuele tool, die gebaseerd is op positieve gezondheid en positieve psychologie.
3

Goed zorgen voor jezelf

Na de workshop begrijpen jongeren dat goed zorgen voor jezelf van belang is voor hen, maar ook voor degene voor wie ze zorgen. Ook hebben ze inzicht in hoe ze dat kunnen doen. Daardoor kunnen ze de zorg voor de ander beter volhouden én tijd en aandacht besteden aan zichzelf.

1 op de 5 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ze scoren minder goed op levenstevredenheid, de gezondheid die zij zelf ervaren, psychosomatische klachten en schooldruk. In Rotterdam liggen de cijfers iets boven het landelijk gemiddelde. Uit de Rotterdamse Staat van de Jeugd blijkt dat 11% van de 0 t/m 11 jarigen een psychische ziekte van ouders meemaakt.
Voor kinderen en jongeren betekent de zorg voor een ziek gezinslid vaak een zware belasting en een grote verantwoordelijkheid. Daardoor komen ze onvoldoende toe aan zichzelf en hun eigen ontwikkeling. Dat kan leiden tot cognitieve en sociaal emotionele problemen als een leerachterstand, eenzaamheid, boosheid of opstandigheid. Jonge mantelzorgers hebben een minder hoog studietempo en halen lagere cijfers. Ze overwegen vaker met hun opleiding te stoppen dan leeftijdsgenoten die geen mantelzorg verlenen. Het helpt als onderwijsinstellingen meer begrip tonen voor de situatie en zich flexibeler opstellen, zeggen jonge mantelzorgers. Jong volwassenen maken ook andere studiekeuzes in verband met de mantelzorg. Ze kiezen bijvoorbeeld niet voor een opleiding in een andere stad.
20%
van de scholieren groeit op met een langdurig zieke naaste.
foto van

Het spinnenweb als gespreksinstrument

De rol van docenten en professionals

Tijdens de workshop maken we gebruik van het ‘spinnenweb’ als gespreksinstrument. Het spinnenweb benadert positieve gezondheid vanuit 6 pijlers en kan helpen bij betere signalering van jonge mantelzorgers. Docenten en andere professionals kijken tijdens de workshop mee. Zo zien ze hoe ze de jonge mantelzorgers kunnen ondersteunen in de klas.

foto van

Jolanda Groen-Raatgever

Sociaal agoog