De Wijkpsycholoog

De Wijkpsycholoog in Rotterdam. In de wijken Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde kun je het team van de Wijkpsycholoog benaderen voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing of kosten, ook voor wie wacht op psychische hulp.

De wijkpsycholoog is er voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing of kosten. Ook voor wie wacht op psychische hulp. De wijkpsycholoog is als pilot in Delfshaven gestart en wordt in 2023 ook in de wijken Feijenoord en IJsselmonde geïntroduceerd.

 

Laagdrempelig

De afgelopen jaren is onderzocht hoe de wijkpsycholoog kan bijdragen aan het mentale welzijn van wijkbewoners in de wijk Delfshaven. De voordelen van de wijkpsycholoog liggen met name in de laagdrempeligheid. Er is geen diagnose nodig, geen verzekering of verwijzing. Daarnaast kan de wijkpsycholoog van waarde zijn voor wijkbewoners die wachten op een intake of behandeling. Om die reden introduceert de wijkpsycholoog de wachtverzachter.

 

De wachtverzachter

Als mensen eindelijk de stap hebben genomen om hulp te zoeken bij hun klachten van somberheid of angst, hebben ze vaak van een lange tijd achter de rug van piekeren, twijfelen en dan toch maar naar de huisarts. Dit is voor veel mensen een grote stap. Na die grote stap van hulp zoeken komt men vaak in ‘de molen’ terecht van intake, diagnose, behandelplan, behandeling. Ook tussen de verschillende fasen is het wachten, wachten, wachten.
De wijkpsycholoog kan mensen helpen om het wachten te verzachten. Meer nog: de wijkpsycholoog helpt mensen om hun zelfvertrouwen niet te verliezen, maar juist te versterken. En om (alvast) te werken aan herstel.

 

Brug tussen zorg en welzijn

Om het verzachten van het wachten in te bedden in de keten van zorg en welzijn in de wijk, werkt de wijkpsycholoog graag samen met huisartsen, POH’s, psychologen, andere zorgaanbieders, wijkagenten, pastores en welzijnspartijen; de ‘werkers in het veld’. Wat zou het waardevol zijn als we de hulpvragen die tussen zorg en welzijn invallen, met elkaar kunnen beantwoorden, en als de wijkpsycholoog daarbij echt van toegevoegde waarde kan zijn!

 

Meer weten?

Neem contact op met Rafaël Maria Theuvenet, coördinator van het Team wijkpsycholoog. Telefoon 085 – 04 99 146 of r.theuvenet@avantsanare.nl.

 

Even voorstellen…

 

De Wijkpsycholoog in RotterdamRafaël Maria is therapeut en counselor. Zij ging in 2019 met pensioen, maar wil haar ruime werkervaring en levenservaring blijven delen. Daarom is zij actief betrokken bij het project Wijkpsycholoog en coördineert zij het team Wijkpsycholoog van Avant sanare. Zij vindt het waardevol te luisteren naar wat wijkbewoners raakt, en deelt inzichten en adviezen die mogelijk bijdragen aan hun mentale gezondheid.

 

 

De Wijkpsycholoog in Rotterdam
wijkpsycholoog Delfshaven
Avant sanare maakt gebruik van cookies. Je kunt meer informatie vinden op de cookie policy pagina.