Anderen laten floreren, dát is mijn diepste wens

Gepubliceerd op 22 Sep 2023

Wie is Hetty Linger, programma-manager Volwassenen preventie, en waar houdt zij zich mee bezig?

Hetty Linger is sinds drie maanden programma-manager Volwassenen preventie. Wie is Hetty en waar houdt zij zich mee bezig? “Ik wil dat iedereen de naam Avant sanare kent en weet: daar moet je zijn voor je mentale gezondheid.”

 

Al op jonge leeftijd wist ze wat ze wilde. Ze had plezier in haar werk als gezinsverzorgende, maar voelde zich vooral geïnspireerd door haar leidinggevende. “Een fantastische vrouw. Zij kon haar team zo goed coachen dat je allemaal het beste uit je zelf wist te halen. Je kon altijd bij haar terecht en zij stond echt naast je, wat er ook gebeurde. Je was er zeker van dat je het samen ging oplossen. Ik dacht: dat wil ik ook!”

 

Na een aantal jaren stapte Hetty over naar het maatschappelijk werk. “Als ik cliënten begeleidde, dacht ik aan mijn oud-leidinggevende. Mijn drive was altijd: hoe kan ik mensen in hun kracht zetten en laten floreren? Wat kan ik doen om dát voor elkaar te krijgen?”

 

Wijkteam

Hetty stapte na een tijdje over naar een lokaal team huiselijk geweld. Als teamcoördinator kon zij voor het eerst zelf als leidinggevende aan de slag, en ze genoot ervan. Later werkte ze mee aan de start van de wijkteams. Ze begeleidde een team in oprichting tot een zelfstandig opererend wijkteam, waarin de taken en verantwoordelijkheden voor de medewerkers duidelijk waren. “Erg leuk, leerzaam en heel hard werken!”, maar met mijn superteam geen probleem”, vertelt ze.

 

Hart luchten

Ondanks haar volle agenda wist ze tijd te maken voor haar opleiding tot therapeut bij verlies en rouwverwerking. Hetty: “Ik heb gezien dat er nog veel schaamte is op het gebied van psychische klachten, met alle gevolgen van dien. Mensen lopen te lang door met hun zorgen, waardoor ze uiteindelijk klem komen te zitten. ‘Als je nu eens eerder een start zou maken’, dacht ik dan, ‘en bijvoorbeeld je hart kon luchten, dan zou dat zoveel leed voorkomen’. Om die reden was mijn overstap naar Volwassenen preventie een hele natuurlijke.”

 

Belangrijke gedachte

Het team van de expertisecirkel Volwassenen preventie bestaat naast Hetty uit psychologen, agogen en stagiairs. Eén van de belangrijkste pijlers is de Wijkpsycholoog, die we nu in drie wijken (Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde) aanbieden. “Zo’n mooi initiatief”, zegt Hetty, “omdat het hulp is die niet achter een loket of ingewikkelde formulieren zit. Wie er naartoe wil, hoeft niks aan te vragen. Je hoeft niks te betalen. Je kan gewoon terecht. Dat vind ik zo’n belangrijke gedachte.”

 

Aandacht

De Wijkpsycholoog is er voor een praatje en een luisterend oor. Daarnaast kunnen wijkbewoners er terecht tijdens PEP-uurtjes (PEP staat voor psycho-educatie en preventie) en spreekuren. Ook leidt de Wijkpsycholoog gespreksgroepen over ouder worden, rouw na een verlieservaring, stress- en gelukshormonen en hoe val ik sneller in slaap en slaap ik beter? Allemaal heel laagdrempelig en mensgericht. “Langzamerhand weten we steeds beter dat mentale gezondheid er gewoon bij hoort. Dat er aandacht voor nodig is en dat het onderdeel is van een gezonde leefstijl”, vertelt Hetty.

 

Ik heb een droom

Volwassenen preventie biedt een tiental laagdrempelige interventies die erop gericht zijn om van mentale gezondheid een positief, bespreekbaar én begrijpelijk onderwerp te maken. Zoals de Mental Masterclasses voor professionals of vrijwilligers, of het preventieve aanbod voor stress en rouwverwerking. Zo delen onze experts hun kennis, maar laten zij mensen ook ervaren hoe mentale gezondheid werkt. “Mijn droom is, de droom van de oprichter Domien Theuvenet waar te maken: een open plek waar mensen zich meteen welkom voelen. Waar je zo naar binnen kan lopen en waar je informatie vindt en iemand die direct een praatje met je kan maken of even naar je luistert. Hier ga ik me de komende tijd echt hard voor maken.”

 

Afstand

Veel mensen voelen afstand tot anderen, denkt Hetty. “Ik wil dat zij weer het gevoel hebben gezien en gehoord te worden. Dat er niet alleen digitaal contact is, maar echt contact, in een gesprek van mens tot mens. Het is mooi dat ik met mijn team interventies kan ontwikkelen om mensen écht te bereiken en naast ze te gaan staan, in een open cultuur. Er is beweging op dit moment. Dat wil ik meemaken en uitbreiden.”

 

Kom in contact met Hetty

Wil je na het lezen van dit interview in contact komen met Hetty? Dat kan! Stuur een berichtje naar haar e-mailadres h.linger@avantsanare.nl of bel haar op doorkiesnummer 085 – 04 99 169.

 

Bekijk enkele interventies van Volwassenen preventie

 

De Wijkpsycholoog

Omgaan met stress

Rouw na verlies

Mental Masterclass voor vrijwilligers en professionals

Wie is Hetty Linger?