Terug naar de thema's

Werkplezier

Met plezier je werk doen. Het klinkt goed. En dat is het ook. Als je plezier hebt in je werk, sta je  ’s ochtends vrolijk op, voel je je goed op de werkvloer en straal je dat ook uit naar collega’s. Je kunt je goed op je werk concentreren, hebt plezier in je taken en levert werk af waarmee je collega’s en leidinggevenden tevreden zijn.  
foto van Werkplezier

Werkplezier - zonder stress aan het werk, zodat je werk jou voldoening geeft

Goed om te weten

Werkplezier

Werkplezier – zonder stress aan het werk – ervaar je wanneer je je werk zinvol vind, voldoende autonomie ervaart en je bovendien gewaardeerd voelt door anderen. Wat je zinvol vindt, welke taken voldoening geven en welke mate van autonomie bij je past, is voor iedereen weer anders.

Hoe gebeurtenissen in je privéleven je werkplezier kunnen beïnvloeden

Als er in je privéleven bijzondere levensgebeurtenissen plaatsvinden (je krijgt een kindje of  een heel dierbaar persoon overlijdt), kan het zijn dat je werkplezier daardoor wordt beïnvloed. Dat hoeft niet altijd ongunstig te zijn, maar kan wel. Enkele voorbeelden:

 

  • Je hebt moeite om je te concentreren op je werk
  • Je gaat juist extra graag naar je werk en vindt er echt afleiding
  • Je voelt je uitgeput en merkt dat je foutjes maakt
  • Je wordt steeds uit je werk gehaald door appjes of telefoontjes die met thuis te maken hebben
  • Je hebt geen energie om naar je werk te gaan.

Werkplezier vergroten

Als werkgever en als werknemer kun je het werkplezier van jezelf en van anderen vergroten. Bijvoorbeeld door:

 

  • na te gaan wat jou motiveert en waar je blij van wordt
  • na te gaan wat anderen motiveert en waar zij blij van worden
  • je werk en taakverdeling daar zo goed mogelijk op af te stemmen
  • dit in je team te bespreken.

Rutger heeft jarenlange ervaring als trainer/coach met het begeleiden van teams van werkstress naar werkplezier. Uitspraak: “Ik geloof dat iedereen alles wat nodig is in zich heeft om goed met stress om te kunnen gaan. Soms is het fijn als iemand je daar een beetje bij helpt.”

Danine is gespecialiseerd in de thema’s: stress, slapen en een gezonde leefstijl. Uitspraak: “Mijn motto is ‘een gezonde geest huist in een gezond lichaam’. Oftewel: Voel jij je gezond en krachtig, dan ervaar je minder psychische klachten. Maar ook andersom!”

Kees is een enthousiaste en resultaatgerichte vakman op het gebied van training en coaching. Uitspraak: “Elke gedragsverandering heeft een intrinsieke motivatie nodig om blijvend resultaat op te leveren; vanuit eigen wil, beweging en kracht.”

Onze artikelen over dit thema