Tips bij het signaleren van kindermishandeling

Gepubliceerd op 29 Nov 2021

Wat als je vermoedt dat een kind verwaarloosd of mishandeld wordt?

Van 15 tot en met 21 november was het de Week tegen kindermishandeling. Melanie Twigt is aandachtfunctionaris Kindermishandeling & huiselijk geweld bij Avant sanare. Bij Radio Rijnmond gaf ze afgelopen week tips om kindermishandeling te herkennen én te voorkomen.

 

Hieronder lees je de tips van Melanie nog even door.

 

Wees alert

Het is ontzettend belangrijk dat mensen alert zijn op de signalen. Vaak is kindermishandeling moeilijk te herkennen. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen opvallen aan het kind. Bijvoorbeeld dat het vaak alleen is, een sombere indruk maakt, er vaak onverzorgd uitziet of niet fris ruikt.

 

Ga in gesprek

Herken jij een van de bovenstaande signalen of heb je het idee dat er iets niet helemaal klopt? Dan kan je in gesprek gaan met (één van) de ouders.

 

Neem contact op met Veilig thuis

Het is moeilijk om iets te doen met je onderbuikgevoel. Vaak gaat het om een buurvrouw, een vriendin of iemand uit de familie. Als je het lastig vindt om met hen hierover in gesprek te gaan of je het idee hebt dat dit geen zin heeft, dan kun je contact opnemen met Veilig thuis. Veilig thuis is anoniem te bereiken op 0800-2000.

 

“Als ik Veilig thuis bel, wordt er dan meteen met toeters en bellen naar het gezin toe gereden?”

 

Deze gedachte weerhoudt veel mensen ervan om actie te ondernemen als zij een ‘niet pluis’ gevoel hebben. Als je Veilig thuis belt, kan je praten over je zorgen en ga je samen kijken naar wat er moet gebeuren en of er hulp moet komen. Er staat dus niet meteen een politiebusje op de stoep.

 

Zorg dat het kind zich gezien voelt

Melanie: “Al geef je een kind een knipoog of even een schouderklopje, het heeft dan altijd het gevoel dat hij of zij wordt gezien en er mag zijn.”

 

Beluister hier het interview

Meer weten of contact?

Heb je een vraag of wil je meer weten over het thema huiselijk geweld en kindermishandeling? Neem contact op met Melanie Twigt.