Tips bij het signaleren van kindermishandeling
Gepubliceerd op 29 Nov 2021Wat als je vermoedt dat een kind verwaarloosd of mishandeld wordt?
Van 15 tot en met 21 november was het de Week tegen kindermishandeling. Melanie Twigt is aandachtfunctionaris Kindermishandeling & huiselijk geweld bij Avant sanare. Bij Radio Rijnmond gaf ze afgelopen week tips om kindermishandeling te herkennen én te voorkomen.
Hieronder lees je de tips van Melanie nog even door.
Wees alert
Het is ontzettend belangrijk dat mensen alert zijn op de signalen. Vaak is kindermishandeling moeilijk te herkennen. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen opvallen aan het kind. Bijvoorbeeld dat het vaak alleen is, een sombere indruk maakt, er vaak onverzorgd uitziet of niet fris ruikt.
Ga in gesprek
Herken jij een van de bovenstaande signalen of heb je het idee dat er iets niet helemaal klopt? Dan kan je in gesprek gaan met (één van) de ouders.
Neem contact op met Veilig thuis
Het is moeilijk om iets te doen met je onderbuikgevoel. Vaak gaat het om een buurvrouw, een vriendin of iemand uit de familie. Als je het lastig vindt om met hen hierover in gesprek te gaan of je het idee hebt dat dit geen zin heeft, dan kun je contact opnemen met Veilig thuis. Veilig thuis is anoniem te bereiken op 0800-2000.
“Als ik Veilig thuis bel, wordt er dan meteen met toeters en bellen naar het gezin toe gereden?”
Deze gedachte weerhoudt veel mensen ervan om actie te ondernemen als zij een ‘niet pluis’ gevoel hebben. Als je Veilig thuis belt, kan je praten over je zorgen en ga je samen kijken naar wat er moet gebeuren en of er hulp moet komen. Er staat dus niet meteen een politiebusje op de stoep.
Zorg dat het kind zich gezien voelt
Melanie: “Al geef je een kind een knipoog of even een schouderklopje, het heeft dan altijd het gevoel dat hij of zij wordt gezien en er mag zijn.”
Beluister hier het interview
Meer weten of contact?
Heb je een vraag of wil je meer weten over het thema huiselijk geweld en kindermishandeling? Neem contact op met Melanie Twigt.
Andere nieuwsberichten
Interactieve COMET-training voor Talenthub
Ontdek hoe de COMET-training jongeren helpt hun zelfbeeld te versterken en hun talenten te ontdekken.
Hoe ons aanbod mantelzorger Kyra ondersteunde
Mantelzorger Kyra deelt haar ervaring en hoe ons aanbod haar heeft geholpen tot meer rust en balans.
Maak kennis met Eva Vreeswijk, onze nieuwe wijkpsycholoog
De wijkpsycholoog is er voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing of kosten, ook voor wie wacht op psychische hulp.