Kleuters leren in een ondersteunende en gezellige groepsomgeving spelenderwijs omgaan met problemen en emoties rond de scheiding

De cursus heeft een doorlooptijd van 12 weken

1

Bijeenkomsten

Er zijn 12 bijeenkomsten voor de kinderen onder leiding van 2 pedagogen. Een bijeenkomst duurt 45 minuten. Voor ouders zijn er 2 bijeenkomsten. Daarin krijgen ze tips mee over het opgroeien in een bijzondere thuissituatie. Ook krijgen ze de kans om verhalen en ervaringen uit te wisselen.
2

Veiligheid

De cursus is voor maximaal 6 kinderen. Daardoor is de groep veilig en komt iedereen aan bod.
3

Sam de schildpad

Schildpad Sam is een handpop. Onze pedagoog werkt met de schildpad die vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn eigen ouders. Samen met de kinderen gaan we met hem meedenken en oplossingen voor hem bedenken.

Mijn zoon kan de scheiding nu een plaatsje geven en weet dat zowel z’n vader als z’n moeder er altijd voor hem zullen zijn

Een ouder die meedeed aan een onderzoek over de cursus
Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Daarnaast zijn er ook veel volwassenen die samenwonen en hun relatie verbreken. Dit betreft vaak jonge mensen die nog maar kort samen waren, maar ook steeds vaker paren met kinderen. In Nederland zijn jaarlijks naar schatting 86.000 minderjarige kinderen bij deze (echt)scheidingen van hun ouders betrokken. Een scheiding is een heel ingrijpende gebeurtenis voor iedereen die er mee te maken krijgt en kan grote impact hebben. Dit is reden om ons in te zetten voor een evidence-based preventief hulpaanbod voor deze doelgroep, met de cursussen Stoere schildpadden, Dappere dino's, Ouderschap na scheiding en KIES (kinderen in een scheiding).
33%
van de huwelijken eindigt in een scheiding, er zijn vaak kinderen bij betrokken
foto van

Goed om te weten

Elle (5 jaar) deed mee aan de training

Elle is 5 jaar en haar ouders zijn pas gescheiden. Dat vond zij best lastig en darom deed zij mee aan de training. Elle: “Als één van ons of Sam (de schildpad) een probleem heeft, gaan we elkaar helpen. Daar is een dansje voor.” In dit artikel lees je meer over Elle en de training.

Effectief

Dit programma is uitgebreid getest op effectiviteit. Dat betekent dat uit onderzoek blijkt dat kleuters die emotionele of andere moeilijkheden ervaren rondom de scheiding van hun ouders na de cursus beter met deze moeilijkheden kunnen omgaan dan kleuters die de cursus niet hebben gevolgd.

Preventie

Deze cursus verkleint de kans dat kinderen psychische problemen krijgen. Kinderen leren in een ondersteunende en gezellige groepsomgeving spelenderwijs omgaan met problemen en emoties rond de scheiding.

Ik vond Sam de Schildpad zooooo lief!

Remmy, 5 jaar
foto van

Inge den Ouden

Pedagoog
foto van

Joyce den Ouden

Gezinspedagoog
foto van

Melanie Twigt

Programma manager Huiselijk geweld & Echtscheiding
foto van

Wendy Gouverneur

Pedagoog