Terug naar de thema's

Samenwerken

Om goed samen te kunnen samenwerken zijn goede communicatieve en sociale vaardigheden nodig. Iedereen heeft een bepaalde rol in een team. De een is meer aanwezig, de ander meer terughoudend. Dat komt voort uit iemands persoonlijkheid. Hierdoor trekken bepaalde mensen meer met elkaar op. Maar ook als er niet zo’n klik is, moeten mensen met elkaar kunnen samenwerken. Hoe pak je dat aan?
foto van Samenwerken

Door het verbeteren van de samenwerking behaal je de gewenste groepsresultaten

Goed om te weten

Samenwerken en het doel hiervan

Uit een recente studie bleek dat 39% van de medewerkers in organisaties vinden dat er binnen hun organisatie onvoldoende wordt samengewerkt. Het wordt nog sterker als we zien dat 86% van management en medewerkers ‘gebrek aan samenwerking en niet effectieve communicatie’ als oorzaak noemen van mislukte projecten op de werkvloer.

Om goed te kunnen samenwerken zijn goede communicatieve en sociale vaardigheden nodig. Het is belangrijk om de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. En je moet goed aan kunnen sluiten bij de verschillende gedragsstijlen.

 

Samenwerken versterken

Ook wanneer de sfeer en de onderlinge verhoudingen binnen een team goed zijn, is het belangrijk om aandacht aan het functioneren te blijven besteden.

 

Dit kan je doen door:

  • De verbinding aan te gaan;
  • Luisteren naar de ander;
  • Het aansluiten bij de communicatiestijl van een ander en ontdek die van jou.

 

Effectief samenwerken

Effectief samenwerken met verschillende mensen is niet altijd even eenvoudig. De karakters en belangen van de individuen kunnen botsen en dit kan een hoop irritaties opwekken. Naast het feit dat slechte samenwerking de oorzaak is van een hele hoop fouten in het bedrijfsleven, zorgt het ook voor een dramatische daling van de motivatie van je medewerkers.

 

Effectief samenwerken is bedoeld voor teams die naar zichzelf durven te kijken en samen graag (nog) verder willen. Uitgangspunt is om de huidige goede situatie te handhaven en te versterken, totdat optimale samenwerking is bereikt. Dit kan verbeterd worden door middel van:

 

 

  • Het stimuleren van krachten die het samenwerken versterken.
  • Aanspreken van elkaars vermogens.
  • Valkuilen in samenwerking zichtbaar maken.
  • Verstevigen van communicatie binnen het team.

Rutger heeft jarenlange ervaring als trainer/coach met het begeleiden van teams van werkstress naar werkplezier. Uitspraak: “Ik geloof dat iedereen alles wat nodig is in zich heeft om goed met stress om te kunnen gaan. Soms is het fijn als iemand je daar een beetje bij helpt.”

Danine is gespecialiseerd in de thema’s: stress, slapen en een gezonde leefstijl. Uitspraak: “Mijn motto is ‘een gezonde geest huist in een gezond lichaam’. Oftewel: Voel jij je gezond en krachtig, dan ervaar je minder psychische klachten. Maar ook andersom!”

Kees is een enthousiaste en resultaatgerichte vakman op het gebied van training en coaching. Uitspraak: “Elke gedragsverandering heeft een intrinsieke motivatie nodig om blijvend resultaat op te leveren; vanuit eigen wil, beweging en kracht.”