Mensen onderschatten vaak hoeveel studenten rondlopen met serieuze problematiek

Dat de inzet van studentenpsychologen hard nodig is, blijkt wel uit de resultaten van het onderzoek van het ECBO uit 2023. Zij brachten meer inzicht in de psychische problematiek onder studenten. Zo hebben in het schooljaar van 2022-2023 in Rotterdam-Rijnmond een totaal van 411 studenten zich intern aangemeld bij de studentenpsycholoog. Vaak kampten deze studenten met stemmingsproblematiek of problematiek die aan trauma’s gerelateerd is. In mindere mate waren angst en spanning vaker voorkomende klachten. Van deze groep studenten stond 25% bij aanmelding voor een behandeling op de wachtlijst bij de GGZ, wat aangeeft dat veel studenten met serieuze problematiek kampen.
25%
van de studenten bij een studentenpsycholoog, staan op een GGZ-wachtlijst
foto van

Alles wat je moet weten

Wat doet een studentenpsycholoog

Studentenpsychologen zijn een onmisbare aanvulling op het ondersteuningsteam van mbo-scholen, hbo-scholen en universiteiten. Ze werken nauw samen met de mentoren, schoolmaatschappelijk werkers, docenten en ouders en bieden begeleiding, advies en deskundigheid. Ze kunnen hierbij intervisies leiden en de behoeften van de school identificeren en daarop inspelen door trainingen, workshops en themadagen aan te bieden.

 

Het doel van onze studentenpsychologen is hierbij tweedelig: het verminderen van voortijdig schoolverlaten en het bevorderen van de kwaliteit van het leven van de studenten. Dit doen ze doordat ze uit ervaring goed de aansluiting weten te vinden, wat ze in staat maakt om die belangrijke vertrouwensband op te bouwen.

Wat kunnen studentenpsychologen buiten Rotterdam bieden?

Hoewel ons initiatief begon in Rotterdam, met partners zoals Zadkine, Albeda, InHolland, Vavo Rotterdam, STC en het Grafisch Lyceum Rotterdam, strekt onze missie zich verder uit. We bieden ondersteuning en trainingen aan hogescholen en universiteiten door het hele land.

Benieuwd naar wat onze studentenpsychologen kunnen betekenen voor jouw school?

Als schoolmaatschappelijk werker, mentor of ondersteuner ben je van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen en te ontdekken hoe onze studentenpsychologen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op het ondersteuningsteam van jouw school. Samen kunnen we werken aan het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor alle studenten. Neem vandaag nog contact met ons op.

foto van

Oscar Meijer

Programmamanager Psychologische gesprekken en Volwassenen preventie