Terug naar de thema's

Positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld zorgt ervoor dat je tevreden bent met jezelf. Je gedachten en gevoelens over jezelf zijn neutraal of positief, en je hebt vertrouwen in jezelf. Daardoor gedraag je je zelfverzekerd én kun je openstaan voor anderen.
foto van Positief zelfbeeld

Goed om te weten

Zelfbeeld

Zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt gevormd in de loop van je leven, door wat je hebt meegemaakt en door wat anderen je daarover verteld hebben. Je zelfbeeld ontstaat op basis van wat je over jezelf weet (wat kan ik? wat zijn mijn talenten?) en door hoe je jezelf beoordeelt als persoon. Bij een positief zelfbeeld tellen sterke punten voor jou zwaar, en tellen zwakke punten minder mee, maar bij een negatief zelfbeeld is dat andersom.

Negatief zelfbeeld

Als je een negatief zelfbeeld hebt, trek je steeds een negatieve conclusie over jezelf. Je hebt misschien zelfs het gevoel dat je negatieve zelfbeeld een feit is. Je denkt bijvoorbeeld dat de gedachte ‘ik ben een mislukkeling’ of ‘ik kan niks’ een feit is geworden. Dus dat je echt een mislukkeling bent of niks kan. Die negatieve gedachten over jezelf hebben veel invloed op je gevoelens en je gedrag. Het maakt je onzeker of terneergeslagen. En zorgt ervoor dat je je ook zo gedraagt.  Vervolgens word je boos op jezelf en komen er gedachtes als: ‘hoe stom dat ik het zo heb aangepakt’. En: ‘Zie je wel, ik kan ook niks!’. Eenmaal in de cirkel van negatieve gedachtes en gevoelens is het  moeilijk eruit te komen.

Wat kun je doen voor een positief zelfbeeld?

Je kunt je negatieve zelfbeeld ombuigen naar een positiever – en daarmee realistischer – zelfbeeld. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

  • Verzamel zoveel mogelijk positieve informatie over jezelf;
  • Beschrijf jezelf met de positieve punten die je hebt gevonden;
  • Laat positieve dingen even zwaar wegen als negatieve dingen;
  • Leg je focus ook op positieve dingen;
  • Laat je eigen oordeel meespelen (wat vind ik daar zelf eigenlijk van?).