Pleinverhalen
Pleinverhalen is een training voor kinderen die het lastig vinden om contact te maken en te onderhouden met andere kinderen. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met grenzen aangeven en voor zichzelf opkomen, of omdat ze snel boos zijn of anderen irriteren. Op een verzonnen 'speelplein' leren de kinderen wat ze kunnen doen in leuke en in lastige situaties. Dat versterkt hun sociale vaardigheden én hun weerbaarheid.
Deze cursus is gericht op
Kinderen 8-12 jaar
Kosten
Gratis voor kinderen op de basisschool in Rotterdam
Start van de cursus
In overleg
Doorlooptijd
8 bijeenkomsten (geen bijeenkomst in de vakantie)
Locatie
Aanvragen
Op school
Kinderen leren wat ze kunnen doen in leuke en lastige sociale situaties, zodat ze er meer ontspannen in kunnen staan.
Sociaal vaardiger worden in 3 stappen
1
Herken gevoelens
Kinderen oefenen in Pleinverhalen met het herkennen van gevoelens bij zichzelf en bij anderen. Ze leren bijvoorbeeld hoe lichaamssignalen werken en gaan daarmee oefenen. Ook leren ze over helpende en niet-helpende gedachten.
2
Oefen nieuw gedrag
Kinderen gaan oefenen met sociale situaties. Zoals contact maken, stop/nee zeggen, vragen of je mee mag doen, reageren op afwijzing, sorry zeggen, samenwerken en overleggen, complimenten geven en compliment ontvangen.
3
Houd vast!
Door veel te oefenen wordt nieuw gedrag steeds een beetje makkelijker en gaat het meer vanzelf. Daarom oefenen we veel met voelen, denken en doen. De kinderen gaan op die manier ervaren dat ze er zelf invloed op kunnen hebben.
Goed om te weten
Veilige groep
Er doen ongeveer 8 kinderen mee. Daardoor is de groep niet te klein om van elkaar te leren. En niet te groot om veilig te kunnen zijn.
Ondersteuning ouders
Ouders worden ondersteund om de kinderen goed te kunnen helpen met het oefenen van nieuwe vaardigheden.
Onderbouwing
Pleinverhalen is in 2022 ontwikkeld door Avant sanare en Indigo Preventie, Gro Up Buurtwerk, SKVR, beleidsmakers van de Gemeente Rotterdam en wetenschappers. Tijdens het ontwikkelproces zijn elementen met kinderen uitgeprobeerd. De training sluit daardoor goed aan op de wetenschappelijke kennis over effectieve interventies én op de belevingswereld van de kinderen.
Ik vind school veel leuker nu!