Pesten: wat doet het met je?

Gepubliceerd op 30 Sep 2021

Buitengesloten worden op je werk, cyber-bullying of uitgelachen worden tijdens je spreekbeurt op school. Pesten is er in allerlei vormen en komt vaak voor. Romy en Niels werden op school gepest. In de Week Tegen Pesten vertellen ze wat dit met ze doet.

 

Door Fay van der Lugt, stagiair communicatie

 

Vanaf 27 september is het de Week Tegen Pesten. Deze week wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting School en Veiligheid, om aandacht te vragen voor pesten op school. Een veilige sociale omgeving is namelijk de basis voor lekker in je vel zitten en goed kunnen leren. Daarom is het motto van de Week Tegen Pesten 2021: Buitensluiten? Uitgesloten!

 

Buitengesloten? Uitgesloten! Week tegen pesten

 

Het verhaal van Romy en Niels

Romy (19) en Niels (22) werden op school buitengesloten. Daardoor voelden zij zich vaak ongelukkig. Maar zelfs tot op de dag van vandaag werkt het gevoel buitengesloten te worden door.

 

Romy: “Op de basisschool ben ik flink gepest vanwege mijn rode haar en sproetjes. Hierdoor ben ik tot op de dag van vandaag snel onzeker. Ik ben altijd bezig met mijn uiterlijk.”

 

Niels: “Pesten heeft een grote impact gemaakt op mijn leven. Ik heb moeite met het vertrouwen van nieuwe mensen in mijn omgeving.”

 

 

Pesten werkt ook later door

Iemand die is gepest, houdt hier dan ook vaak zijn hele leven last van. Pesten beschadigt je zelfbeeld en zorgt dat je minder durft. Het weerhoudt je ervan om dingen te zeggen of doen die jij van waarde vindt, zoals je mening durven te geven of kleding te dragen die je mooi vindt.

 

Romy: “Je moet oppassen dat je geen ‘people pleaser’ wordt en alleen maar dingen zegt en doet waarvan je denkt dat anderen dat graag willen horen.”

 

Niels: Soms heb ik nog steeds het gevoel dat ik me moet aanpassen aan mensen, zodat ik zeker weet dat ik erbij hoor.”

 

Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, kan er zelfs voor zorgen dat je je somber gaat voelen over jezelf en je toekomst. Als het pesten langdurig is, ga je geloven in het negatieve beeld dat anderen van je hebben, en wordt dat je zelfbeeld. Het risico dat je depressieve of suïcidale gedachten en gevoelens ontwikkelt is dan echt groot.

 

 

Tips voor professionals én kinderen

Daarom is het belangrijk om tijdig iets aan het pesten te doen. Leerkrachten en docenten op scholen kunnen veel doen om te zorgen dat school voor iedereen een veilige, fijne plek is om te zijn. In ons artikel Hoe je kinderen helpt om weerbaar te worden tegen pesten lees je hoe.

 

Voor kinderen die gepest worden, is erover praten de eerste stap. Schaam je niet, maar begin erover met de persoon die je het meest vertrouwt. Iemand op school, een tante of oom, of met iemand van de kindertelefoon. Erover praten is de eerste stap op weg naar meer zelfvertrouwen en zin in je eigen leven.

 

Tot slot hebben Niels en Romy een tip voor je:

 

Niels: “Ik ben op mijn 18e naar iemand gegaan om te praten over mijn pestverleden.  Alleen al door te vertellen over de dingen waar ik mee zat voelde ik me een stuk opgeluchter.”

 

Romy: “Blijf dicht bij jezelf, leer nee te zeggen tegen anderen  en doe waar jij je goed bij voelt.”

Cursussen met het thema pesten

Avant sanare geeft cursussen waarin kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden leren. Zoals de cursus Positieve psychologie.

 

Ook zijn er cursussen voor kinderen die hun frustratie op een negatieve manier uiten, bijvoorbeeld door andere kinderen te pesten. Een voorbeeld is de cursus Alles Kidzzz.

 

De meeste cursussen worden op school gegeven. Klik op deze link om de cursussen binnen het thema pesten te bekijken.

kinderen weerbaar tegen pesten logo week tegen pesten