Overgewicht en obesitas
Rotterdam
Meer dan de helft van de volwassen Rotterdammers heeft overgewicht. Maar liefst een kwart van de kinderen is te zwaar. Het wordt voor mensen steeds lastiger om een gezonde keuze te maken. Het aantal plekken waar je ongezonde voeding (zoals fastfood) kunt kopen, is de afgelopen vijftien jaar explosief gestegen. Als je eenmaal overgewicht of obesitas hebt, is het heel erg moeilijk om dat teveel aan gewicht weer kwijt te raken!Het aantal plekken waar je ongezonde voeding (zoals fastfood) kunt kopen, is de afgelopen vijftien jaar explosief gestegen
Goed om te weten
Wat is overgewicht? En obesitas?
Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel vet in het lichaam opgeslagen. Dat gebeurt als je meer eet en drinkt dan je nodig hebt. Je lichaam kan de energie uit al dat eten en drinken niet gebruiken en slaat het op als vet.
Om vast te stellen of je overgewicht hebt, kun je je BMI berekenen. Is je BMI 25-30, dan heb je overgewicht. Is je BMI 30 of groter, dan heb je obesitas.
Wat zijn de oorzaken?
Omgevingsfactoren
In Nederland hebben we te maken met een omgeving waarin energierijk voedsel makkelijk verkrijgbaar is. De verleiding om te veel te eten en te drinken is daardoor groot. De beschikbaarheid van een goed wegennet en openbaar vervoer zorgt daarnaast voor een omgeving waarin de noodzaak om te bewegen minimaal is. Dit wordt de obesogene omgeving genoemd. De obesogene omgeving wordt wel als belangrijke oorzaak genoemd van de toename in overgewicht en obesitas.
Individuele oorzaken
Iedereen komt om andere redenen aan. Voorbeelden zijn:
- Te veel eten of snoepen, bijvoorbeeld door stress of tijdens de zwangerschap.
- Te veel suikerhoudende dranken drinken, zoals frisdrank en sap.
- Te veel alcohol drinken. Alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Te veel alcohol kan daarom leiden tot overgewicht.
- Minder bewegen en sporten, bijvoorbeeld door ziekte, letsel of tijdgebrek.
- Verandering van leefstijl (meer eten of minder bewegen), bijvoorbeeld door samenwonen, kinderen krijgen, werkloosheid, pensionering. Ook stoppen met roken kan gepaard gaan met gewichtstoename.
Welke gevolgen heeft ernstig overgewicht?
Door overgewicht heb je een groot risico op aandoeningen als:
- diabetes type 2 (suikerziekte)
- hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk
- verschillende vormen van kanker
- galstenen
- gewrichtsontstekingen en –slijtage
- ademhalingsproblemen
- menstruatieklachten
- vruchtbaarheidsproblemen
- depressie
- andere psychische klachten.
Wat kun je eraan doen?
We staan voor de uitdaging om onze omgeving anders in te richten, zodat je meer uitgedaagd wordt om te bewegen, en minder om ongezond te eten en drinken. Zelf kun je, met deskundige hulp, je leven zo inrichten dat je minder negatieve en meer positieve verleidingen tegenkomt. Ook zijn er vaardigheden en methodes die je aan kunt leren. Die helpen je om de negatieve verleidingen (zoals fastfood) te weerstaan, en voor de positieve te kiezen. Makkelijk is het niet! Maar met veel geduld en deskundige hulp kun je heel veel bereiken.
Deze cursussen vallen binnen dit thema
E-health voor jongeren (12 - 18 jaar)
Als je wel eens niet zo happy bent, of als je meer wilt leren over geluk en mentale gezondheid, dan is e-health iets voor jou.
E-health voor studenten
Met onze e-health modules voor studenten kun je op jouw eigen tempo aan de slag met thema's als stress, somberheid, angst of persoonlijke groei.
E-health voor volwassenen
Met onze e-health modules voor volwassenen kun je op jouw eigen tempo aan de slag met thema's als stress, somberheid, angst of leefstijl.