Terug naar de thema's

Opvoeden

Opvoeden is een proces waarbij je je kind ondersteunt in zijn ontwikkeling, totdat hij of zij zelfstandig kan meedraaien in de samenleving. Een kind opvoeden is voor iedereen anders. Een perfecte opvoeding bestaat niet. Voor een kind zou een perfecte opvoeding bovendien ook nog eens heel saai zijn. Kinderen leren ook van een ouder die een keer ontploft of van een huis dat af en toe een bende is. Als ouder kun je je over duizend dingen druk maken. Tijdens verwoede pogingen om onze kinderen perfect op te voeden vergeten we wel eens waar het werkelijk om gaat: een kind laten opgroeien zodat het kan worden wie het in potentie is.
foto van Opvoeden

Meryem had veel twijfels of zij het wel goed aanpakte met haar dochtertjes. Door nieuwe vaardigheden te leren heeft zij meer zelfvertrouwen ontwikkeld.

Goed om te weten

Niemand is perfect

Als ouder eis je vaak teveel van jezelf. Je ziet andere ouders en het lijkt alsof het ze allemaal zo makkelijk afgaat! Ze hebben perfecte kinderen en zijn zelf perfect opvoeders. Terwijl jij vaak niet weet hoe het moet. Herken je dit? Niet gek! Want hoe goed het er bij anderen aan de buitenkant ook uitziet: iedereen twijfelt wel eens. En iedereen zoekt naar de juiste handvaten om zijn of haar kind te laten opbloeien!

Grenzen aangeven

Een duidelijke, veilige basis is goed voor jou en voor je kind. Want een kind dat zich veilig voelt bij zijn ouders, veilig genoeg om zelf op onderzoek uit te gaan, veilig genoeg om te zijn wie hij is, om boos of blij te zijn, om te spreken óf te zwijgen, heeft een fundament onder zijn leven dat geen storm omver kan rukken. En ook voor jou is het fijn om je grenzen te kennen en aan te geven.

Gedrag bijsturen

Jij kent je kind goed en ziet ongewenst gedrag vaak wel aankomen. Op welke manieren kunnen wij gedrag van onze kinderen bijsturen wanneer dat nodig is?

  • Herken de voorboden. Zie je bijvoorbeeld dat je kind moe is, dan is de kans op een conflict met een broertje of zusje groter. Grijp in door je kind even alleen te laten tekenen.
  • Afleiden: verander de situatie door bijvoorbeeld samen een boekje te lezen of bij een groter kind: het mee te nemen naar de supermarkt.
  • Geef een kind dat graag zijn zin doordrijft een keuze. Bijvoorbeeld tussen twee setjes kleren voor de volgende dag of, bij een tiener: op vrijdag óf zaterdag uitgaan.
  • Achterhaal de reden van het ongewenste gedrag. Misschien is hij te laat voor het eten doordat hij een vriendje heeft geholpen.

Zo kun je ook gedrag corrigeren:

  • Geef het goede voorbeeld. Schreeuwen dat je kinderen niet zo moeten schreeuwen heeft geen zin.
  • Vertel waarom je het gedrag niet accepteert. Vraag na of je kind die reden werkelijk begrepen heeft.
  • Ben je boos geworden, kom daar dan op een rustig moment op terug. Leg uit waarover je boos was. Tijdens een conflict staat je kind daar niet open voor, maar van de bespreking ná een conflict kan het iets leren.

 

Meer weten? In onze opvoedcursussen leren wij je meer!

 

Foto van Nadia Anemaat

Nadia Anemaat

Pedagoog & operationeel manager
Foto van Bernadette Pires

Bernadette Pires

Pedagoog en vervangend teamleider
Foto van Lindsey Driessen

Lindsey Driessen

Pedagoog
Foto van Daniëlle Verroen

Daniëlle Verroen

Jongerenpsycholoog │orthopedagoog