Online cursus Krachtige vrouwen sluit feestelijk af

Gepubliceerd op 11 Dec 2020

Op maandag 30 november kwam een groep Krachtige vrouwen bij elkaar in Huis van de Wijk Carnisse. De cursus voor vrouwen die geweld hebben meegemaakt kon feestelijk, met inachtneming van de corona maatregelen, worden afgesloten.

 

De cursus Krachtige vrouwen is voor vrouwen die te maken hebben gehad met geweld in hun relatie. Bij een aantal van hen gaat het om fysiek geweld, maar bij de meeste vrouwen om geestelijk geweld zoals vernedering of zelfs bedreiging. 

 

Online training

Vanaf de maatregelen rond het coronavirus afgelopen maart moesten vier groepscursussen online worden gegeven. Circa dertig vrouwen werden zo online getraind om hun eigen kracht te ontdekken en versterken. Om de cursus positief af te sluiten en de groepsband te versterken, werd een feestelijke slotbijeenkomst georganiseerd.  

 

Henna tattoo

Onzer stagiaires Social work Merve en Yasmina hadden home made lekkernijen verzorgd, zoals zoete koekjes, cake, kaasstengels en couscoussalade. De vrouwen konden zich laten fotograferen in een polaroid pop-up studio. Daarmee konden ze zichzelf als krachtige vrouwen in beeld brengen en bovendien een positieve herinnering aan elkaar en de cursus mee naar huis nemen. Ook was er een henna artiest aanwezig, zodat iedereen met prachtige handen op de foto kon. Een henna tattoo brengt geluk. Alles was veilig en coronaproof georganiseerd.

 

Geleerd

Tijdens een spel deelden de deelnemers hun ervaringen met de cursus. Wat heb je geleerd van de cursus? was een vraag. Een ander: waar kijk je nu op terug? 

‘’Ik heb ontdekt dat wij vrouwen veel sterker zijn dan we denken en dat we niet alleen zijn”, vertelde een van de vrouwen. Je staat er niet alleen voor’’. Een ander vertelde dat het haar verbaasd had dat iedereen vanaf de eerste dag zo open was, en weer een ander merkte op dat “dit het enige was dat ze voor zichzelf had gedaan”. 

 

Psychologen

Psychologen Iris Verschoor en Naomi Philippa, die de online trainingen hebben gegeven, waren ontzettend trots op de vrouwen. Iris: ‘’Ik heb jullie sterker zien worden, jullie staan nu zoveel krachtiger in jullie schoenen.” Naomi liet weten dat ze van haar deelnemers veel heeft teruggekregen.” Jullie hebben niet alleen van ons en van elkaar geleerd, maar ik ook van jullie.’ 

 

Foute man

“Ik heb ontdekt dat ik alleen sterker ben dan met een foute man naast me”, bekende één van de vrouwen. Als afsluiting ontvingen alle vrouwen hun eigen certificaat; het bewijs dat ze de cursus volledig en met goed resultaat hebben doorlopen.  

Het heeft mij verbaasd dat iedereen vanaf dag 1 zo open was en veel vertelde. Ik dacht ja, dit heb ik nodig!’’

Deelnemer cursus Krachtige vrouwen
krachtige vrouwen sluit 'live' af