Nieuwe vaardigheden & energie tijdens Summerschool Rotterdam

Gepubliceerd op 17 Sep 2020

Door: Bernadette Pires, pedagoog en vervangend teamleider Jeugdteam

 

Tijdens de zomervakantie organiseerde ons Jeugdteam voor het eerst een Summerschool voor kinderen van Rotterdamse basisscholen. Daarin kregen de kinderen nieuwe vaardigheden & energie mee om het nieuwe schooljaar goed en gezond te kunnen beginnen. Zo’n 50 kinderen deden mee aan onze preventieve cursussen Rots en water, Je Bibbers De Baas, Fijn Vrienden en Vrienden voor het Leven. We gaven de cursussen in de Dominicusschool in Blijdorp, Huis van de Wijk de Nieuwe Nachtegaal in Charlois, Huis van de wijk de Nieuwe Branding in Crooswijk en het Centrum Jeugd en Gezin in IJsselmonde.

 

De meeste cursussen waren voor de zomervakantie stopgezet vanwege het coronavirus. Daarom vonden de leerkrachten en ouders het prettig dat er voor de kinderen toch nog een mogelijkheid kwam om een cursus te volgen voordat het nieuwe schooljaar weer begon. Kinderen die wat extra’s nodig hadden, konden op een ontspannen manier leren om meer zelfvertrouwen te krijgen, positiever te denken en weerbaar te worden. We stelden een speciaal summerschoolprogramma samen, waarin een compacte versie van de cursus gecombineerd werd met leuke activiteiten. Elke cursus besloeg 3 ochtenden achter elkaar. De activiteiten liepen uiteen van Rots-en-water-trefbal op een grasveld tot een Djembé workshop van Djembé Defi. Sommige kinderen kregen bezoek van het circus Hannes&Co, andere kinderen kregen een rapworkshop van opkomend Rotterdams raptalent Ruwhel Emers.

 

De kinderen hebben een leuke tijd gehad en ondertussen spelenderwijs nieuwe vaardigheden aangeleerd. We merkten dat het compacte programma van de summerschool positief werd opgepikt en effectief was. De kinderen hechtten zich snel aan elkaar en deden goed mee. De trainers zagen gedragsveranderingen plaatsvinden bij de kinderen en gaven de ouders mee hoe ze hiermee verder kunnen gaan. Met als doel dat het aangeleerde gedrag blijft beklijven en zij dit kunnen meenemen naar het nieuwe schooljaar.

 

Summerschool heeft laten zien dat kinderen goed in staat zijn om zich aan te passen naar de situatie. Plezier hebben staat voorop en geeft ruimte om te leren! 

nieuwe vaardigheden & energie summerschool Rotterdam 2020