Nieuwe editie van Grip en Gezondheid Rotterdam

Gepubliceerd op 23 Oct 2020

Grip en Gezondheid Rotterdam helpt Rotterdammers uit een vicieuze cirkel van stress, roken en financiële problemen. Door stress te verminderen, krijgen mensen ruimte om hun rookgedrag te veranderen. In 2021 starten opnieuw acht groepen.

 

Een grote groep kwetsbare Rotterdammers bevindt zich in een vicieuze cirkel: roken is duur, maar door stress gaan mensen juist meer roken en daardoor kunnen financiële problemen ontstaan. Die cirkel is te doorbreken, zo is gebleken uit het (onderzoeks)project Grip en Gezondheid.

 

‘Mijn leven is opnieuw begonnen’

Maureen Fabri (57 jaar) had het best aardig voor elkaar. Tot er dingen in haar privéleven verkeerd liepen. Ze raakte haar man en haar baan kwijt en kwam in de schuldsanering terecht. Haar dagen vulde ze als vrijwillige activiteitenbegeleider in een buurtcentrum in het Lage Land. Op een dag viel haar oog daar op een flyer van de cursus Grip en Gezondheid, over omgaan met stress. ‘Dat wekte mijn interesse. Ik wilde al wel gezonder gaan leven en stoppen met roken. Maar dat is moeilijk als je alleen bent, veel financiële stress hebt en mensen om je heen ook allemaal roken. Kijken of die cursus wat is, dacht ik. Kom ik ook weer eens onder de mensen.’

 

Nu, bijna twee jaar later, is Maureen een schoolvoorbeeld van hoe positief het traject Grip en Gezondheid kan uitpakken. Ze stopte al tijdens de cursus met roken, gaat elke dag om half zes ’s ochtends met de hond wandelen en heeft met gespaard geld afgelopen zomer al haar meubels vervangen. ‘Mijn leven is opnieuw begonnen dankzij dit traject,’ zegt ze zelf. ‘Ik zit lekker in mijn vel, voel me gezond en help zelfs mijn zoon om te stoppen met roken. Dat had ik een paar jaar geleden nooit gedacht.’

Grip en Gezondheid draagt bij aan meer bewustwording en geeft net dat extra duwtje in de rug om gezond gedrag te stimuleren

Sven de Langen - wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport

Succesvol traject

Zo’n 200 Rotterdammers zijn in de periode 2017-2019 aan de slag gegaan met Grip en Gezondheid. Zo deden zij een cursus stressmanagement en hielp een buddy bij geldzaken. Deelnemers kregen ook een stempelkaart. Met een volle stempelkaart verdienden zij een gevulde boodschappentas als extra stimulans om aanwezig te zijn op de cursusbijeenkomsten.

 

Door de aanpak ervaren mensen minder stress en roken zij minder. Dat is veelbelovend, vindt ook wethouder Grauss (armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg): ‘We weten dat financiële problemen tot veel stress leidt. Door deze stress kunnen mensen ongezonde (korte termijn) keuzes maken zoals roken en ander ongezond gedrag. Ik zie dan ook veel mogelijkheden in deze aanpak waarbij gezondheidsverbetering ingezet kan worden bij de aanpak van schulden’.

 

Aanmelden 2021

In 2021 starten opnieuw acht groepen met 12 deelnemers in meerdere Rotterdamse wijken met Grip en Gezondheid. Volwassen Rotterdammers die stress ervaren, moeite hebben met rondkomen en roken, kunnen zich alvast aanmelden. Belangstellenden krijgen eind 2020 bericht over de startdata, tijden en cursuslocaties.

 

Meer informatie

Aan de start van de groepen in 2021 wordt een verder onderzoek op effectiviteit gekoppeld door de EUR (Healthy’R). De groepen en extra onderzoek zijn gefinancierd vanuit het fonds Concordia de Keizer. Bij gebleken effectiviteit wordt overwogen om het op te nemen in het Rotterdampakket door VGZ.

 

Het programma is ontwikkeld door Avant Sanare in samenwerking met Indigo Rijnmond en  Healthy‘R, Het expertisecentrum van de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam.