In deze cursus leer je vaardigheden om problemen op te lossen en agressieve impulsen te beheersen

Deze cursus duurt 4 tot 5 maanden

16

bijeenkomsten

Elke deelnemer volgt 16 bijeenkomsten van 2 uur. Dat maakt het mogelijk inzicht te krijgen in je eigen gedrag, en nieuwe probleemoplossende vaardigheden goed te oefenen.
1

Werkboek

bij de methode hoort een werkboek: 'Niet meer door het lint' van drs. Arno van Dam.

Ik kan nu eerst even nadenken en reageer niet meteen impulsief!

Ben (54 jaar), nam deel aan deze cursus
Heb je moeite om je impulsen te bedwingen, dan reageer je misschien agressief bij de volgende emoties: je voelt je tekort gedaan / er wordt jou onrecht aangedaan / je wordt onterecht beschuldigd / er wordt jou iets verweten wat niet klopt / je wordt genegeerd of gepasseerd door anderen / er wordt misbruik van jouw loyaliteit gemaakt / de ander gaat over je grenzen heen / je wordt achtergesteld of misschien zelfs gepest. In de cursus kun je leren hoe je op een andere manier met deze emoties om kunt gaan, zodat je niet 'spontaan' in woede uitbarst, maar wel voor jezelf opkomt. Meer weten over boosheid en agressie? Klik dan hier.
73%
van de deelnemers leert in de cursus om anders met emoties om te gaan
foto van

Goed om te weten

Groepscursus

‘Niet meer door het lint’ is een open groep. Dat betekent dat je stopt zodra jouw doelen zijn bereikt en je traject is afgerond, terwijl een andere deelnemer misschien tegelijk is begonnen maar nog niet klaar is. Ook kan het zijn dat iemand instroomt, terwijl jij al een tijdje bezig bent. Deelnemers kunnen elkaar daardoor goed helpen.

Aanpak

De cursus werkt met methodes die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie. Dit houdt in dat de driehoek gedachten, gevoelens en gedrag wordt uitgelegd. Op basis van nieuwe inzichten kunnen nieuwe vaardigheden (‘nieuw gedrag’) worden geoefend. In het werkboek ‘Niet meer door het lint’ van Arno van Dam wordt de aanpak uitgebreid beschreven.

Goed onderbouwd

De cursus wordt beschreven als ‘goed onderbouwd’ in de Databank Effectieve Sociale Interventies. De effectiviteit is onderzocht in twee pilotonderzoeken met voor- en nameting. De resultaten laten bij de cliënten een daling in het algemene klachtenniveau zien, een significante afname van vijandigheid en een verandering in copingstijl. Deze resultaten hebben geleid tot de opzet van een uitgebreid effectonderzoek, dat op dit moment wordt uitgevoerd.

Deze aanpak vermindert agressief gedrag en versterkt het probleemoplossend vermogen

Arno van Dam, psychotherapeut
foto van

Albert Gort

Sociaal agoog i.o.
foto van

Jolanda Groen-Raatgever

Sociaal agoog