Mentale gezondheid
Om mentaal gezond te blijven kun je zelf veel doen
Goed om te weten
Wat is mentale gezondheid?
Mentale gezondheid wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO omschreven als de toestand van welzijn waarin het individu zijn of haar eigen capaciteiten realiseert, de normale spanningen van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en in staat is om een bijdrage aan zijn of haar gemeenschap.
Even niet mentaal gezond
Ruim 4 op de 10 mensen hebben ooit in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Daardoor waren zij tijdelijk niet mentaal gezond. Vooral angst, depressie en klachten door middelengebruik komen voor. Jaarlijks kampen in Nederland 797.000 mensen met een depressie. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer.
Mentale gezondheid vergroten
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je mentale gezondheid te vergroten:
- Leg en onderhoud contact met anderen – een sociaal netwerk is belangrijk voor je mentale gezondheid.
- Maak tijd vrij voor activiteiten waar jij je ontspannen door voelt.
- Leef met een missie
- Stel doelen
- Denk positief
- Leef bewust
- Pak problemen aan
- Eet gezond
- Wees lief voor jezelf!
Mentale gezondheid & corona
De coronacrisis vraagt veel van ons. We zijn vaker thuis, zitten meer binnen, zien minder familie, vrienden en kennissen, en moeten onze vrije tijd invullen zonder uitgaan, sport, feestjes of andere sociale activiteiten. We moeten onszelf als het ware ‘resetten’ om een nieuwe invulling kunnen geven aan ons veranderde leven. Hoe lastiger je persoonlijke omstandigheden zijn, hoe lastiger die reset te realiseren is. Woon je klein, zit je op elkaars lip, maak je je zorgen om de toekomst, ken je (nog) weinig of geen mensen of heb je niet veel te doen? Dan vraagt het veel inzet en veerkracht om je aan te passen.
Mentale gezondheid & leefstijl
Een gezonde geest in een gezond lichaam. De Romeinen wisten het al. Steeds meer onderzoek toont aan dat fysieke en mentale gezondheid samenhangen. Met andere woorden: wie lichamelijk gezond en fit is, voelt zich ook mentaal beter. En andersom.
Gezonde voeding, niet roken, veel bewegen, sociale contacten hebben en onderhouden, ontspanning zoeken in muziek, yoga, knutselen of schilderen: het helpt je om je fit te voelen. Een gezonde leefstijl met aandacht voor lichaam en geest is dan ook essentieel voor je mentale gezondheid.
Onze trainingen over dit thema
E-health voor jongeren (12 - 18 jaar)
Als je wel eens niet zo happy bent, of als je meer wilt leren over geluk en mentale gezondheid, dan is e-health iets voor jou.
E-health voor studenten
Met onze e-health modules voor studenten kun je op jouw eigen tempo aan de slag met thema's als stress, somberheid, angst of persoonlijke groei.
E-health voor volwassenen
Met onze e-health modules voor volwassenen kun je op jouw eigen tempo aan de slag met thema's als stress, somberheid, angst of leefstijl.
Mental Masterclasses
Voor professionals en vrijwilligers die verdieping zoeken over thema's rondom mentale gezondheid.
Individuele gesprekken met de wijkpsycholoog
De wijkpsycholoog is er voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing of kosten. Ook voor wie wacht op psychische hulp.
PEP-talk met de wijkpsycholoog
PEP staat voor psycho-educatie preventie. Tijdens dit uurtje vertelt de wijkpsycholoog iets over een thema rondom mentale gezondheid.
Groepsbijeenkomsten met de wijkpsycholoog
De wijkpsycholoog komt langs in de buurt om met groepen mensen dieper in te gaan op een onderwerp rondom mentale gezondheid naar keuze.
Onze artikelen over dit thema
Tips voor goed slapen en minder stress
In het programma Rijnmond Fit van Radio Rijnmond vertelt onze psycholoog Danine van Rijswijk hoe je zorgt voor minder stress en lekker slapen. ...
Wij werken mee aan Gezond010
Wij werken mee aan Gezond010. Avant sanare is partner van de gezonde stad en voortrekker van de Satelliet Mentaal Gezond in Rotterdam....
10 tips om werkstress de baas te worden
Wil jij weten hoe je werkstress de baas wordt? Lees dan deze 10 tips!...