Mentale gezondheid in Rotterdam West

Gepubliceerd op 07 Jun 2021

Hoe staat het met de gezondheid in Rotterdam West? Dat is de vraag in deze podcast van Radio Zorgvrijstaat. Yvonne Nesselaar gaat in gesprek met huisarts Mathijs van der Poel, wijkpsycholoog Rafael Maria Theuvenet en wetenschapper Martijn Anthonio over onderwerpen als armoede, mentale gezondheid, vaccineren en leefstijl.

 

De podcast

Beluister de podcastaflevering van Radio Zorgvrijstaat via de volgende link (Het gesprek met wijkpsycholoog Rafaël Maria loopt van 27:15 – 35:50):

 

 

Praatje

De Wijkpsycholoog is een initiatief van Zorgvrijstaat en Avant sanare. Toen ze elkaar twee jaar geleden tegen kwamen, vonden ze elkaar meteen in hun drive om mentale gezondheid dichtbij de inwoners van Delfshaven te brengen. Inmiddels is Rafaël Maria op allerlei plekken in de wijk te vinden voor een praatje en een luisterend oor.

 

Rafael Maria Theuvenet: “Als je niet lekker in je vel zit zou je met iemand moeten kunnen praten. Met vrienden, familie, of iemand in  jouw straat of wijk. Als iets je dwars zit, maar je blijft er mee lopen, komt er een moment dat het niet meer gaat. Als je depressief bent, is het eigenlijk al te laat.”

 

Uitzicht op verbetering

“Als je als behandelaar werkt, zoals ik jarenlang heb gedaan, zie je één stukje van iemands leven. Nu ik middenin de wijk zit, zie ik dat juist de dingen eromheen zo belangrijk zijn. Ik kom het meeste tegen dat mensen in ziekmakende situaties leven. De vijftien burgemeester trekken niet voor niets aan de bel. De omstandigheden zijn soms slecht. Er is armoede, maar geen uitzicht op verbetering. Toen ik studeerde, had ik ook een tijdje niet veel geld, maar ik had uitzicht op een betere toekomst. Veel mensen die ik in Rotterdam West tegenkom hebben dat niet. Geen uitzicht op een baan, of meer geld.”

 

Mentaal gezondheidsplein

“Het mentaal gezondheidsplein is niet zozeer een plek, maar een concept. Het staat ervoor dat je op de plekken waar inwoners van wijken komen aandacht hebt voor mentale gezondheid. Het is een plein dat naar bewoners toekomt.

 

Hoe kan je je leven zinniger vormgeven? Dat is mijn drive, mijn passie. Praten helpt. Gewone gesprekken. Geen behandelgesprekken. Gewoon even je hart luchten.”

 

Effect van leefstijl en armoede

Huisarts Matthijs van der Poel vertelt over zijn acties om zoveel mogelijk Delfshavenaren te vaccineren, onder andere op de markt op het Visserijplein. Hij maakt zich grote zorgen over het aantal mensen in zijn wijk dat zich niet laat vaccineren.Daarnaast vertelt hij over de effecten van een (on)gezonde leefstijl en armoede op de gezondheid.

 

Wetenschapper Martijn Anthonio licht zijn onderzoek naar de persoonlijke gezondheidsomgeving en beleving van de bewoners van Middelland toe. En van Diane Doelman, een van de koks van Schiezicht hoor je over de afhaalmaaltijden die zij met haar collega’s bereidt. De link naar de aflevering vind je bovenaan dit artikel.

 

Meer over de Wijkpsycholoog lezen

 

Naar de website van Zorgvrijstaat