Luisteren naar verhalen

Gepubliceerd op 20 May 2022

door: Rafaël Maria Theuvenet, wijkpsycholoog

 

Sinds 1½ jaar ben ik Wijkpsycholoog in Delfshaven. Meestal loop of fiets ik door de buurt en probeer met mensen een praatje ‘op staande voet’ te maken. Zo hoor ik wat mensen doen om hun leven te verrijken en leer ik mensen en plaatsen kennen waar ik anderen weer naar kan verwijzen.

 

De Wijkpsycholoog is in eerste instantie verbinder, zoals er meer mensen verbinder zijn zonder zichzelf zo te noemen of zich juist expliciet verbinder noemen, zoals de mensen van de Verbindingskamer.

 

Door de tijd te nemen om naar mensen te luisteren hoor ik ook of er in iemands leven knelpunten zijn waarvoor ik wegwijzer kan zijn. Ik ken intussen het netwerk van professionele ondersteuners in Delfshaven. En ik weet ook wie iets goeds te bieden hebben voor mensen die achter hun voordeur hun verhalen bewaren en er niet toe komen die te delen met anderen. Wij mensen weten het ‘ergens’ wel als we het niet goed maken, ook al hebben we het er niet over. Zelfs niet tegen onszelf.

 

Ik denk dan vaak aan het kinderboek Een buik vol geheimen van Pimm van Hest, een boek dat ik graag zelf geschreven zou willen hebben. Het gaat over het kleine meisje Moira dat er steeds maar niet toe komt om de dingen die haar overkomen aan anderen te vertellen. Ze bewaart al die dingen in haar buik en daar worden het geheimen. En als je buik te vol raakt van geheimen gaat het pijn doen. Als je die deelt worden het verhalen. En verhalen vertellen is soms beter dan medicijnen.

 

Dat is het werk wat ik doe: mensen uitnodigen om hun verhaal te vertellen, dat doet zo goed, voor mij die er tijd voor heeft om ernaar te luisteren en geïnteresseerd is en voor de mensen die met mij hun verhaal delen. Nog beter zou het zijn als we in Delfshaven kleine groepjes van mensen konden vormen die aan elkaar hun verhaal willen vertellen. Succesverhalen en verhalen over blut zijn, kleine anekdotes en levensverhalen.

 

spreekuur wijkpsycholoog delfshavenAls wijkpsycholoog is luisteren mijn specialiteit. Ik ben op zoek naar vertellers.

 

Bel me maar: 085 04 99 146.

 

 

Luisteren naar verhalen

Meer over de wijkpsycholoog

Wil je meer weten over de wijkpsycholoog? Klik dan hier.