Terug naar de thema's

Leidinggeven en coachen

Als leidinggevende zou je een inspiratiebron willen zijn voor je medewerkers. In plaats van degene op wie ze mopperen, of die juist hun werkplezier in de weg staat. Je zou hen willen laten werken vanuit hun eigen kracht en talent. Maar je hebt ook jouw belang als leidinggevende en moet de team- en organisatietargets halen. Kan dat samengaan? Wél als je een coachend leider bent. Je bekwamen in de bijbehorende competenties helpt om medewerkers in beweging te krijgen en hun zelfsturend vermogen te vergroten.
foto van Leidinggeven en coachen

Als leidinggevende kun je een inspiratiebron worden voor je medewerkers

Goed om te weten

Wat is leidinggevend coachen?

Leidinggevenden hebben grote invloed op de stemming en werkprestaties van hun medewerkers. Dus is het belangrijk om leiding te geven op een manier die zowel medewerker als leidinggevende als prettig ervaart. Coachend leiderschap is zo’n manier van leiding geven.

Onenigheid met de leidinggevende

In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het extra belangrijk om een goede band te hebben met de medewerkers. Dit is echter in het heden niet bij elk bedrijf het geval.

 

Meer dan de helft van de medewerkers heeft soms tot heel vaak onenigheid met de leidinggevende. Wat leidt tot een slechte band.

 

Ook meer dan de helft vindt dat de leidinggevende kritiek niet goed verdraagt en maar liefst 46% zou liever een andere manager hebben. Een slechte relatie met tussen werkgevers en werknemers heeft invloed op zowel werk als privé. Het kan leiden tot weerstand, ondermijning en ziekteverzuim.

Leidinggeven en coachen versterken

Wil je jezelf als leidinggevende verder ontwikkelen tot coachend leidinggevende? De coachend leidinggevende is in staat om:

 

  • Medewerkers te inspireren en te helpen bij het stellen en behalen van doelen.
  • Je stijl van leidinggeven aanpassen aan wat een medewerker nodig heeft.
  • Schakelen tussen je verschillende rollen als manager, leider en coach.

 

Daarnaast heb je zicht op je eigen kwaliteiten en verbeterpunten als coachend leidinggevende. Je bent de leidinggevende die medewerkers op persoonlijke wijze aanstuurt en coacht op eigen resultaatverantwoordelijkheid vanuit inhoud, inspiratie, werkgeluk en teamwork.

Rutger heeft jarenlange ervaring als trainer/coach met het begeleiden van teams van werkstress naar werkplezier. Uitspraak: “Ik geloof dat iedereen alles wat nodig is in zich heeft om goed met stress om te kunnen gaan. Soms is het fijn als iemand je daar een beetje bij helpt.”

Danine is gespecialiseerd in de thema’s: stress, slapen en een gezonde leefstijl. Uitspraak: “Mijn motto is ‘een gezonde geest huist in een gezond lichaam’. Oftewel: Voel jij je gezond en krachtig, dan ervaar je minder psychische klachten. Maar ook andersom!”

Kees is een enthousiaste en resultaatgerichte vakman op het gebied van training en coaching. Uitspraak: “Elke gedragsverandering heeft een intrinsieke motivatie nodig om blijvend resultaat op te leveren; vanuit eigen wil, beweging en kracht.”