Hoe je kinderen helpt om weerbaar te worden tegen pesten
Gepubliceerd op 21 Sep 2020Week tegen het pesten
Deze week, van maandag 21 t/m vrijdag 25 september, is het de landelijke week tegen pesten. Wat kun jij als school doen om kinderen weerbaar te maken tegen pesten? In dit artikel kom je meer te weten over een veilige sfeer op school. In twee korte filmpjes geven onze pedagogen Bernadette en Mirjam tips voor het opmerken en tegengaan van pesten in de klas.
Wat houdt pesten in?
Ieder kind plaagt weleens of wordt weleens geplaagd. Het kan heel leuk zijn om grapjes met elkaar uit te halen, dat kan geen kwaad. Het wordt minder leuk wanneer een kind gekwetst, buitengesloten of uitgelachen wordt. Dit is namelijk pestgedrag.
Pesten is een vorm van agressie die is bedoeld om een ander pijn te doen. Pesten kan lichamelijk, maar ook geestelijk pijn doen. Wanneer een kind gepest wordt, maakt dat hem of haar onzeker. Kinderen kunnen daar hun hele leven last van hebben.
Jouw rol als vertrouwenspersoon
Als leraar, intern begeleider of schoolmaatschappelijk werker ben je vaak een voorbeeld en vertrouwenspersoon voor de kinderen. Het is belangrijk dat de kinderen op jou durven af te stappen wanneer ze zelf gepest worden of wanneer ze zien dat een ander kind gepest wordt.
Pesten houdt nooit vanzelf op. Het is daarom heel belangrijk dat het kind er met iemand over kan praten. Dit kan met jou of één van je collega´s op school, met één van de ouders of met de kindertelefoon. Voor kinderen lucht het vaak op om er met iemand over te praten; zo voelen ze zich begrepen en hoopvol.
Pesten herkennen
Kinderen die gepest worden schamen zich vaak; dit is meestal de reden dat ze er niet over durven te praten met anderen. Wanneer een kind gepest wordt kan je dit vaak aflezen aan het gedrag; zo kunnen kinderen angst hebben om naar school te gaan en last hebben van slaap- en concentratieproblemen. Dit kan ervoor zorgen dat de schoolprestaties achteruitgaan. Ook hebben de kinderen die gepest worden vaak last van lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid.
Kinderen weerbaar maken
Praten is de eerste stap. Maar je kunt meer doen om een kind te helpen. Laat kinderen die gepest worden een zelfverdedigings- of weerbaarheidscursus volgen. Daarvan worden ze sterker en minder onzeker, zodat de pesters minder grip op hen krijgen. Cursussen die kinderen sterk en weerbaar maken zijn bijvoorbeeld:
Rots en water, Rots en water (12+), Positieve psychologie voor kinderen en Positieve psychologie voor jongeren. Ook Individuele pedagogische hulp kan een uitkomst zijn.
In dit filmpje vertelt pedagoog Mirjam Looij hoe de training ‘Rots en water’ kinderen weerbaar maakt tegen pesten:
Tips tegen pesten op school
Wat je in de klas kunt doen, vertelt pedagoog Bernadette Pires. Bekijk hier haar tips voor het opmerken en tegengaan van pesten in de klas:
Meer lezen over pesten, kan via deze link.
Naar e-health (laagdrempelige online hulp) voor jongeren van 12 -23 jaar in Rotterdam
Andere nieuwsberichten
Hoe ons aanbod mantelzorger Kyra ondersteunde
Mantelzorger Kyra deelt haar ervaring en hoe ons aanbod haar heeft geholpen tot meer rust en balans.
Maak kennis met Eva Vreeswijk, onze nieuwe wijkpsycholoog
De wijkpsycholoog is er voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing of kosten, ook voor wie wacht op psychische hulp.
Afscheid van Avant sanare
We nemen op donderdag 14 december afscheid van drie gewaardeerde collega's: directeur Domien Theuvenet, secretaresse Marijke Zwaneveld en wijkpsycholoog