Feiten over meisjes en vrouwen
Gepubliceerd op 08 Mar 2023Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Tijd om eens in de cijfers te duiken en tips te delen voor meer gelijkheid.
Vandaag is het 8 maart. Dat is Internationale Vrouwendag. Over de hele wereld wordt extra aandacht besteed aan de positie van meisjes en vrouwen in het maatschappelijk leven. En dat is nodig, want meisjes en vrouwen staan op achterstand.
De feiten
- 1 op de 6 vrouwen in Nederland verdient geen of niet genoeg geld om economisch zelfstandig te zijn. Hun inkomen is minder dan 70% van het netto minimumloon.
- Vrouwen besteden nog altijd 1,5 keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken als mannen.
- Driekwart van de werkende vrouwen heeft een part-time baan.
- Vier van de tien Nederlanders menen dat kinderen er onder lijden als vrouwen met kinderen vijf dagen per week werken.
- In 1980 trad de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen in werking.
- Ondanks die wet, verdienen vrouwen nog altijd 13% minder dan hun mannelijke collega’s.
- Er zijn minder vrouwen te vinden in hoge, goedbetaalde functies.
- Slechts 27% van de experts in de media is vrouw.
- De toenemende vermogensongelijkheid valt vooral slecht uit voor vrouwen.
- Abortus staat in Nederland nog altijd in het wetboek van strafrecht.
- In Nederland hebben steeds meer (jonge) vrouwen psychische problemen.
- Meer dan 50% van de vrouwen wereldwijd heeft geen toegang tot internet.
- Wereldwijd krijgen meisjes en vrouwen online te maken met stereotypering, (seksuele) intimidatie, bodyshaming, leugens en roddels die worden verspreid over vrouwen.
- 70% van de meisjes heeft nooit geleerd (op school of door familieleden) hoe je online valse informatie herkent.
- In 2020 zei ruim 5 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder slachtoffer te zijn geweest van online seksuele intimidatie, dit waren vooral vrouwen. Het vaakst kwamen voor:
-
- dat iemand online seksueel kwetsende opmerkingen of grapjes maakte
- dat iemand ongewenst naaktfoto’s of seksfilmpjes stuurde
- dat iemand bleef aandringen op een date
- dat iemand bleef aandringen op het toesturen van persoonlijke seksuele foto’s of filmpjes.
-
- In de wetenschap en op internet is de man de norm (dit noemen we met een Engels woord de male bias).
- Ook in de Nederlandse taal krijgt de man voorrang op de vrouw.
Let op meiden en vrouwen! Dit zijn tips voor meer gelijkheid.
- Zorg dat je een opleiding afmaakt en als het kan, leer dan door. Hoe hoger je opleiding, hoe beter je kansen op werk en op een goede betaling daarvoor. Daardoor ben je economisch zelfstandig en niet afhankelijk van iemand anders.
- Als je niet door kan leren, probeer dan in je baan verder te komen. Bedrijven, maar ook de overheid, hebben financiële regelingen om verder te leren, ook als je al werkt. Hierdoor vergroot je de kans op werk dat goed betaald wordt en dat je leuk vindt.
- Ga op zoek naar informatie over online misleiding, zodat je dat goed herkent en weet wat je moet doen als het je toch overkomt. De bibliotheek kan je helpen.
- Doe aangifte of doe een melding als je (seksueel) lastig gevallen wordt. Het is nooit jouw schuld. Bespreek het met een vertrouwenspersoon in je organisatie of op school.
- Dat geldt ook voor online lastigvallen. Stap naar een vertrouwenspersoon, een hulpverlener of de politie. Alleen als vrouwen melden, worden mannen die dit doen een halt toegeroepen.
Tips van onze operationeel manager, die van stagiair opklimt tot directeur.
Nadia Anemaat startte zes en een half jaar geleden als stagiair pedagogiek en is inmiddels operationeel manager bij Avant sanare. Per 1 januari wordt zij zelfs onze directeur/eigenaar. Ze is dan 29 jaar. Nadia werkt fulltime, heeft 3 kinderen en een hobby waaraan ze aardig wat uurtjes besteedt: paardrijden. Welke tips heeft zij voor andere vrouwen?
- Durf hulp te vragen en te accepteren! Ze zeggen niet voor niets ‘it takes a village to raise a child’. En soms is het al genoeg om te weten dat je mensen om je heen hebt om op terug te vallen.
- Accepteer dat niet altijd alles lukt. Als alle ballen naar beneden lijken te vallen, dan geef ik mezelf een dag om er even van te balen. Daarna probeer ik weer positief te zijn en om hulp te vragen als dat nodig is.
- Bepaal wat jij belangrijk vindt en laat andere meningen links liggen. Ik vind het heel belangrijk om één keer per week alle vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen over de vloer te hebben. Daar is de woensdagmiddag heel geschikt voor. Maar de rol van klassenmoeder laat ik graag aan mij voorbijgaan.
- Zorg goed voor jezelf. Ontspanning is superbelangrijk. Als je lekker in je vel zit, kan je veel meer aan en ben je een veel leukere collega én moeder 😊
- Geloof in jezelf, want je kunt meer dan dat je denkt!
Andere nieuwsberichten
Hoe ons aanbod mantelzorger Kyra ondersteunde
Mantelzorger Kyra deelt haar ervaring en hoe ons aanbod haar heeft geholpen tot meer rust en balans.
Maak kennis met Eva Vreeswijk, onze nieuwe wijkpsycholoog
De wijkpsycholoog is er voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing of kosten, ook voor wie wacht op psychische hulp.
Afscheid van Avant sanare
We nemen op donderdag 14 december afscheid van drie gewaardeerde collega's: directeur Domien Theuvenet, secretaresse Marijke Zwaneveld en wijkpsycholoog