De wijkpsycholoog in Delfshaven

Gepubliceerd op 16 Nov 2020

De wijkpsycholoog in Delfshaven is een nieuw initiatief Avant sanare in de Rotterdam. Enkele maanden geleden startte psycholoog Rafaël Maria Theuvenet in de wijk Delfshaven met een spreekuur. Bewoners kunnen binnenlopen voor vragen of een praatje over mentale gezondheid. Zonder verwijzing, en zonder kosten.

 

Bekend gezicht in de buurt

“Vergelijk het met de wijkagent”, zegt psycholoog Rafaël Maria. “De wijkpsycholoog is iemand die de buurt goed kent en die echt een bekend gezicht is in de buurt.” Het initiatief ontstond toen Avant sanare manieren zocht om de mentale gezondheid van wijkbewoners te versterken.

 

“We hebben eerder in wijken als Delfshaven allerlei projecten gedraaid om dat te bereiken, maar op dit moment gebeurt er weinig op dat gebied, terwijl dat wel nodig is.” Diverse onderzoeken laten zien dat steeds meer Rotterdamse wijken te maken krijgen met bewoners die eenzaam, depressief of verward zijn. Mensen kennen elkaar te weinig er is weinig verbinding. Dat is zowel voor de mensen die daarmee kampen een zware last, maar vaak ook voor de buurt. Avant sanare zocht de samenwerking met de gemeente en met bewonersinitiatief Zorgvrijstaat Delfshaven, en dat was het begin van de Wijkpsycholoog.

 

Op zoek

Rafaël Maria gaat zelf op zoek naar mensen die mentale bijstand kunnen gebruiken. Ze pakt de fiets of posteert zich op het bankje voor Studio Delfshaven aan de Watergeusstraat, waar ze inmiddels twee keer per week spreekuur houdt. Vanwege corona is samen buiten zitten of een wandelingetje maken een goede manier voor een praatje. Binnen praten kan ook, maar voorlopig nog één voor één. Ook zoekt Rafaël Maria andere professionals in de wijk op om de wijkpsycholoog onder de aandacht te brengen. Zodat zij mensen kunnen doorsturen.

 

Wat doet de wijkpsycholoog?

De wijkpsycholoog is iets anders dan een ‘gewone’ psycholoog. De wijkpsycholoog behandelt geen mensen, maar luistert en geeft soms een inzicht of advies. “De wijkpsycholoog betekent ook een extra paar ogen en oren voor mentaal welzijn in de wijk. Zodat je tijdig kan helpen als iemand eenzaam, somber of verward is bijvoorbeeld,” vertelt Rafaël Maria. Je hebt er ook geen verwijzing van een dokter voor nodig en het kost je niks. Je hoeft geen gegevens door te geven over jezelf of je zorgverzekering.

 

Spreekuur

Wijkpsycholoog Rafaël Maria Theuvenet houdt twee keer per week spreekuur in Studio Delfshaven aan de Watergeusstraat 53 B in Rotterdam: op maandag en woensdag van 10 – 12 uur.

Zij is ook te bereiken via 085-0850499146 en r.theuvenet@avantsanare.nl.

 

 

Luisterversie

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Rafaël Maria door Erik Lemmers op Radio Rijnmond. Beluister het interview over de wijkpsycholoog:

 

Hillesluis

Binnenkort gaat de wijkpsycholoog ook een dag in de week in Hillesluis zitten. Daarover later meer.

 

Naar de website van Zorgvrijstaat Delfshaven.

 

De wijkpsycholoog in Delfshaven