Dagboek van Catherine McGivern

Gepubliceerd op 13 Oct 2020

Preventiedeskundige Catherine McGivern is buurtcoach bij welzijnsorganisatie DIA Rozenburg. De afgelopen zomer hield zij een dagboek van haar werk als buurtcoach bij DIA. Hieronder een kijkje in een zomerse werkweek van Catherine…

Dinsdag 8 augustus

Vandaag begint mijn werkdag om 11.30 uur in de Bibliotheek. Voor het 55+ sporten moet ik de aanmeldingen en inschrijvingen nakijken. Daarna ga ik aan de slag met het verwerken van informatie voor de nieuwe Gebiedsgids Rozenburg voor 65 + bewoners. Intussen komen er wat vragen voorbij over de Summerschool. Om 14.00 uur ga ik richting ons Huis van de Wijk ‘Rozenburgers voor elkaar’ in de Lekstraat. Hier hoor ik dat het bloemschikken vanmorgen een groot succes is, en dat mensen de bloemen die over zijn mee mogen nemen.

 

Daarna heb ik online overleg over de 75+ huisbezoeken en begin met het voorbereiden van de training ‘Omgaan met stress’, die ik geef op de woensdagavond. Om 18.30 uur komt mijn vrijwilliger binnen om koffie en thee te zetten voor de deelnemers. Om 19.00 uur start de training en iedereen is er. Vanavond hebben we het over de invloed van positieve gedachten en grenzen aangeven. Het is een pittig onderwerp, maar de deelnemers doen actief me. Eigen ervaringen en verhalen worden gedeeld en er wordt naar elkaar geluisterd. Er heerst veiligheid en respect in de groep. Dat is voor mij als trainer mooi om te zien, daar doe ik het voor! Daarna opruimen en schoonmaken en dan sluit ik de locatie af.

 

Woensdag 9 augustus

Op dinsdag start ik mijn dag in de Lekstraat. Daar geniet ik eerst van een bak koffie terwijl ik de komende week doorneem. In de ochtend is er een overleg met de bezoekmaatjes, waarbij mijn collega en ik nagaan of zij casussen willen bespreken of deskundigheidsbevordering wensen over een bepaald thema. Dat willen zij! Over het thema dementie signaleren willen zij graag meer weten.

 

Daarna is het tijd om de activiteiten van vorige week te registreren en mij voor te bereiden op de workshops en trainingen die ik de komende dagen geef: ‘Mandala tekenen’ in de middag en ‘Omgaan met stress op de woensdagavond. Intussen is het tijd om pauze te vieren en koffie te zetten voor de deelnemers aan stoelgym.

 

Bij mijn workshop zijn twee dames aanwezig. Daardoor kunnen wij mooi materialen en werkvormen uitwisselen om creatief bezig te zijn. Tijdens het tekenen bespreken wij veel, zoals de betekenis van mandala’s en wat kleuren met je doen. Ook de beleving van focus en aandacht komt aan de orde. Voor we het weten is de tijd om en moeten wij afscheid nemen. Ik beantwoord mijn e-mails en benader vast mensen om in het najaar workshops te verzorgen. Daarna is het tijd om op te ruimen en gedeeltelijk af te sluiten voor mijn collega’s die nog bezig zijn met de Summerschoolactiviteiten.

 

Donderdag 10 augustus

Op donderdag start ik thuis op met het maken van een brief voor een activiteit die door corona in maart niet door kon gaan. Vervolgens ga ik verder met registreren en het plannen van activiteiten in het najaar. Ik bel tussendoor met het wijkteam om meer informatie te vragen over Alzheimerbegeleiding in Rozenburg, en check of er al iets bekend is over de WMO-aanmeldingen die ik heb gedaan. Vervolgens organiseer ik een overleg voor en met de beweegmaatjes en werk ik het overzicht bij. Ik heb veel e-mails binnen met vragen, dus die beantwoord ik even. Omdat mijn collega met vakantie is verwerk ik de af – en aanmeldingen voor de Summerschoolactiviteiten. Hier ben ik even mee bezig, omdat enkele workshops vol zijn en mensen dan op een wachtlijst komen.

 

Vervolgens ga ik naar de Lekstraat voor een gezamenlijke lunch met collega’s. Na de lunch bereid ik de workshop ‘Beter omgaan met stress’ voor. Ik kijk nog of er meer aanmeldingen binnen zijn en zet vast koffie en thee. Na de workshop ruim ik wat of en maak ik de gebruikte ruimte schoon volgens onze Coronamaatregelen en sluit ik de Lekstraat af.  Het was weer een mooie week met veel afwisseling en mooie contacten.

 

Lees ook het interview met Catherine en haar collega Lindsey over hun werk bij DIA Rozenburg