Kleuters leren in een ondersteunende en gezellige groepsomgeving spelenderwijs omgaan met problemen en emoties rond de scheiding

De cursus heeft een doorlooptijd van 12 weken

1

Bijeenkomsten voor kinderen

12 bijeenkomsten voor de kinderen onder leiding van 2 pedagogen.
2

Bijeenkomsten voor de ouders

Ouders krijgen tips mee over het opgroeien in een bijzondere thuissituatie. Ze krijgen de kans om verhalen en ervaringen uit te wisselen.
3

Kleine groep

De cursus is voor maximaal 6 kinderen. Daardoor is de groep veilig en komt iedereen aan bod.

Mijn zoon kan de scheiding nu een plaatsje geven en weet dat zowel z’n vader als z’n moeder er altijd voor hem zullen zijn

Een ouder die meedeed aan een onderzoek over de cursus
Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Daarnaast zijn er ook veel volwassenen die samenwonen en hun relatie verbreken. Dit betreft vaak jonge mensen die nog maar kort samen waren, maar ook steeds vaker paren met kinderen. In Nederland zijn jaarlijks naar schatting 86.000 minderjarige kinderen bij deze (echt)scheidingen van hun ouders betrokken. Een scheiding is een heel ingrijpende gebeurtenis voor iedereen die er mee te maken krijgt en kan grote impact hebben. Dit is reden om ons in te zetten voor een evidence-based preventief hulpaanbod voor deze doelgroep, met de cursussen Dappere dino's, Stoere schildpadden en Ouderschap na scheiding.
33%
van de huwelijken eindigt in een scheiding, er zijn vaak kinderen bij betrokken
foto van

Goed om te weten

Schildpad Sam

Schildpad Sam is een handpop. Onze pedagoog werkt met de schildpad die vertelt hoe hij omgaat met scheiding van zijn eigen ouders. Samen met de kinderen gaan we met hem meedenken en oplossingen voor hem bedenken.

Effectief

Dit programma is uitgebreid getest op effectiviteit. Dat betekent dat uit onderzoek blijkt dat kleuters die emotionele of andere moeilijkheden ervaren rondom de scheiding van hun ouders na de cursus beter met deze moeilijkheden kunnen omgaan dan kleuters die de cursus niet hebben gevolgd.

Preventie

Deze cursus verkleint de kans dat kinderen psychische problemen krijgen. Kinderen leren in een ondersteunende en gezellige groepsomgeving spelenderwijs omgaan met problemen en emoties rond de scheiding.

Ik vond Sam de Schildpad zooooo lief!

Remmy, 5 jaar
foto van

Bernadette Pires

Pedagoog en vervangend teamleider

Bernadette is één van de pedagogen die deze cursus geeft.

foto van

Ilse Coenen

Pedagoog
foto van

Nadia Anemaat

Pedagoog en teamleider Jeugd
foto van

Lindsey Driessen

Pedagoog bij DIA en Avant sanare