In deze cursus krijg je van een preventie expert tips om met anderen te gaan bewegen of sporten op een leuke, veilige en gezonde manier

De cursus heeft een doorlooptijd van 2 maanden

2

Groepslessen

De cursus bestaat uit 2 groepslessen van elk een dagdeel. De lessen zijn nu online.
1

Intervisie of nascholing

Na de cursus gaan de deelnemers als beweegmaatje aan de slag. Na 1 à 2 maanden is er een terugkomles om te bespreken hoe het gaat.
1

Certificaat

Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat van deelname.

Als beweegmaatje kun je echt iemand vooruit helpen

Marchel Rallim, vrijwillig beweegmaatje
Marchel Rallim zocht na het oplopen van een incomplete dwarslaesie iemand die hem kon helpen fitnessen. Al tijdens de eerste informatieochtend van het programma Beweegmaatjes besloot hij juist zélf als vrijwilliger aan de slag te gaan. ‘Ook als mindervalide kun je veel voor anderen betekenen.' Volgens Marchel draait het programma Beweegmaatjes om meer dan sport en bewegen. ‘Als beweegmaatje kun je echt iets betekenen,’ zegt hij. ‘Je helpt mensen om in beweging te komen en te blijven. Dat activeren is zó belangrijk. Wie actief is, zal zien dat er ook buiten de sport deuren opengaan. Soms heeft iemand een duwtje in de rug nodig. Ik hoop dat mensen die dit lezen, dat duwtje willen gaan geven. Als beweegmaatje kun je iemand echt vooruit helpen, en zelf natuurlijk ook volop genieten van de sport of het bewegen.’ Lees het hele interview met Marchel, dat vorig jaar op het Gezond010 platform verscheen.
45%
Van de Rotterdammers voldoet niet aan de beweegnorm
foto van

Goed om te weten

Beweegmaatjes: gezellig en gezond

Samen bewegen heeft een gunstig effect op de fysieke en psychische gezondheid! Het voorkomt lichamelijke klachten als hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes en obesitas. Maar ook stress, depressie en andere psychische klachten. Het helpt deelnemers om hun sociale netwerk te vergroten en zich minder eenzaam te voelen. Dat werkt activerend en stimulerend.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor mensen die als vrijwilliger willen gaan bewegen met ouderen vanuit een Gezondheidscentrum of Huisartsenpraktijk in Rotterdam, met een voorkeur voor IJsselmonde of Feijenoord.

Programma

  • Leer wat je als vrijwillig beweegmaatje doet (en wat niet).
  • Leer hoe je veilig en gezond kan bewegen, ook als je weinig of geen geld kan of wil uitgeven.
  • Leer hoe je het voor jezelf gezond en leuk houdt.
  • Leer hoe je een ander kan ondersteunen bij een gezonde leefstijl (inclusief gezond eten en meer bewegen).

Ik wandel elke week met een groepje ouderen vanuit een huisartsenpraktijk en vind het heel dankbaar om te doen

Tessa, beweegmaatje op Zuid
foto van

Iris Verschoor

Psycholoog

Iris is psycholoog en experts in de combinatie psychische en lichamelijke gezondheid.