Burn-out onder jongeren

Gepubliceerd op 04 Jun 2021

Steeds vaker burn-out

Burn-outs komen steeds vaker voor onder jongeren. Hoe voelt het om op jonge leeftijd een burn-out te krijgen? In de podcast ‘Ongehoord’ gaan jongeren in gesprek met Rachell, zij kreeg op haar 21e een burn-out. Is het mogelijk een burn-out aan te voelen en te voorkomen? Daarover vertelt Daniëlle Verroen, jongerenpsycholoog bij Avant sanare én zelf ook ervaringsdeskundige.

 

De podcast

Beluister de aflevering burn-out, van de podcast Ongehoord, via deze link:

 

Stress is gezond, als het kort duurt

Stress hoort bij het leven en is gezond, het zorgt voor alertheid en concentratie. Dat vertelt Daniëlle Verroen, onze orthopedagoog en jongerenpsycholoog, die  veel jongeren met mentale issues begeleidt op het Albeda College in Rotterdam. Daniëlle: “Maar gezonde stress duurt kort en is gericht op een spannend moment, zoals een toets of een presentatie. Na dat moment ontspan je weer en kom je tot rust. Zoals een sporter na een wedstrijd ook ontspant.

 

Als je niet naar je lichaam luistert

Als je lichaam langdurig onder stress staat en niét tot rust komt, raak je overspannen. Meestal merk je dat aan lichamelijke klachten of aan je humeur. Als dat zo is, moet je luisteren naar je lichaam. Dat kan niet altijd. Daarom denk je “Ik hou het wel vol. Alleen dit nog even, dat kan ik wel.” Dan wordt het gevaarlijk. Als je uitgeput raakt, dan stopt je lichaam ermee. Je kunt gewoon niet meer, al zou je willen.”

 

Is de druk op jongeren nu groter dan vroeger?

In de podcast beantwoordt Daniëlle vragen als: ‘Kan je ook een burn-out krijgen als je een gezonde leefstijl hebt?’ en ‘Vallen meer jongeren uit door burn-out doordat de druk nu groter is dan vroeger, of doordat burn-out bekender is?’  Rachell vertelt hoe de burn-out bij haar is ontstaan. Tot slot geeft Daniëlle tips om overpanenheid en burn-out te voorkomen.

 

De podcast Ongehoord over burn-out onder jongeren duurt 35  minuten en is te beluisteren via deze link.

 

 

Meer lezen over Daniëlle Verroen

 

Ben jij jong en voel je je wel eens gestresst of wil je meer weten over ontspannen en mentale gezondheid? Als je woont of studeert in Rotterdam en niet ouder bent dan 35 jaar kan je gebruik maken van onze gratis online e-health. Lees meer over e-health.