Avant sanare en Inholland gaan samenwerken

Gepubliceerd op 23 Mar 2022

Op 9 maart 2022 ondertekenden Domien Theuvenet, directeur van Avant sanare, en Nahied Rezwani, vestigingsdirecteur van Hogeschool Inholland Rotterdam, een samenwerkingsovereenkomst. De komende twee jaar gaan zij gebruiken om het vroegtijdig schoolverlaten van studenten bij Inholland terug te dringen door hun mentaal welzijn te verbeteren.

 

Aanleiding is een intern onderzoek van de Hogeschool, waaruit blijkt dat veel studenten behoefte hebben aan psychologische ondersteuning. Daarmee volgen de studenten de algemene trend dat 10 tot 20% van de Nederlandse jongvolwassenen mentale problemen ervaart. Bij studenten kan dat resulteren in studieproblemen, studievertraging of zelfs uitval. Avant sanare werkt al enkele jaren op diverse Rotterdamse scholen in het hoger onderwijs, en heeft daar positieve resultaten behaald bij het terugdringen van vroegtijdig schoolverlaten door de inzet van studentenpsychologen voor studenten. Reden waarom Frank Picard, Manager Inholland Serviceorganisatie, en Els Dekker, projectcoördinator jongeren bij Avant sanare, de samenwerking ten behoeve van mentaal gezonde studenten zijn gestart.

 

Preventie

Hogeschool Inholland besteedt al veel aandacht aan het welzijn van haar studenten, maar vindt het belangrijk om nu een extra stap te zetten voor hun mentale gezondheid. Met de inzet van de expertise van studentenpsychologen gaan Hogeschool InHolland en Avant sanare de samenwerking aan als partners in een keten van zorg en begeleiding. De studentenpsychologen zullen individuele begeleiding aan studenten bieden en hen doorverwijzen wanneer specialistische hulp nodig is. Ook is het plan om groepstrainingen te gaan geven, gericht op de preventie van mentale problemen. Daarnaast zullen de psychologen hun kennis delen met het ondersteunende team van studentendecanen, vertrouwenspersonen, spiritueel counselors en studentenbuddy’s. We starten met deze samenwerking op Hogeschool Inholland Rotterdam en kunnen in de toekomst (online) ook ondersteuning bieden aan studenten van de locaties Den Haag en Delft.

 

Toekomst

Avant sanare is trots op de nieuwe samenwerking met Hogeschool Inholland. De mentale gezondheid van jongeren en studenten is belangrijk. Zij zijn de makers van onze toekomst en verdienen een mentaal gezonde start. Met deze inzet hopen we dan ook bij te dragen aan mentaal fitte studenten, die hun studie met veel plezier tot een goed einde kunnen brengen.