Misvattingen over biseksualiteit

Gepubliceerd op 24 Nov 2021

Over biseksualiteit bestaan veel misverstanden. In dit artikel vertel ik je hoe het echt zit. En leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan dit thema.

 

Door: Charlie de Zeeuw, stagiair communicatie

 

Biseksualiteit is al tijden een gebruikte term om je seksuele geaardheid aan te duiden. Voor wie onbekend is met de term, volgt hier een korte definitie:

 

Biseksueel zijn betekent dat je je romantisch en mogelijk seksueel aangetrokken kan voelen tot mannen én vrouwen.

 

Geen trend maar alledaags

Biseksualiteit heeft altijd al bestaan. Sommigen zien het als een recente trend. Dit komt omdat het de laatste tijd een vaker besproken onderwerp is en er meer ruimte voor nieuwe labels is ontstaan. De term ‘biseksueel’ werd in de 19e eeuw bedacht. Maar ook daarvoor (en zelfs voor de term regulier gebruikt werd) bestond de geaardheid al. Mensen die aantrekkingskracht tot beide geslachten voelen hebben altijd al bestaan. Zij staan al uitgebeeld op kunstwerken uit de tijd van de Oude Grieken en Romeinen. Virgina Woolf schreef er over in haar biografieën rond 1925. En vele bekende artiesten identificeerden zich al als biseksueel voor dit een bekende term werd. David Bowie en Katy Perry zijn moderne voorbeelden van mensen die ruimte kregen om vrij te zijn. Dit was mogelijk door de generaties voor hen die al expressief hun geaardheid aan de buitenwereld durfden te tonen.

 

misvattingen over biseksualiteitDit is niet de enige misvatting over biseksualiteit. Er zijn enorm veel stereotyperingen en vragen die mensen meedragen over biseksualiteit. Het is belangrijk om deze te bespreken, omdat dit ons dichter tot elkaar kan brengen en tot wederzijds begrip en respect kan leiden. Door erover te praten, zien we dat we allen mens zijn. Individuen die liefhebben. Het geslacht of de genderidentiteit van onze partners zou hier niks aan moeten veranderen.

 

Misvattingen:

Biseksuele mensen zijn eigenlijk gewoon lesbisch of homo. Ze durven er simpelweg nog niet voor uit te komen.

Als iemand vertelt het juiste label te hebben gevonden, begin hier dan geen discussie over. Iemand kan er jaren over hebben gedaan om zichzelf te accepteren. En voelt zich veilig genoeg om dit nu met jou te delen. Aanvaard en respecteer hun geaardheid. Ongeacht de meningen of verwachtingen die je hebt.

 

Biseksuele mensen kunnen gewoon niet kiezen waar ze zich toe aangetrokken voelen.

Je seksuele geaardheid is niet iets dat je kan kiezen. In plaats daarvan word je simpelweg verliefd of voel je aantrekkingskracht tot iemand. Voor biseksuele mensen speelt het geslacht van een persoon geen rol. De enige keuze die ze kunnen maken is of ze zichzelf accepteren in hun geaardheid.

 

Biseksualiteit is een manier om aandacht te krijgen.

Als mensen aandacht willen, doen ze dit liever met iets wat een positieve reactie opwekt. Er wordt nog steeds algemeen slecht gereageerd op ‘coming outs’. Seksuele geaardheid staat los van het ego. Iemand valt niet op een bepaald geslacht of genderidentiteit voor aandacht. Nogmaals, het is geen keuze die rationeel is gemaakt.

 

Waarom is dit zo relevant om te bespreken?

Werkvloeren horen comfortabele, begrip- en liefdevolle omgevingen te zijn waar iedereen veilig zijn werk kan verrichten. Uit onderzoek blijkt echter dat 30% van de LHBTI+ werknemers op hun werk niet uit de kast durft te komen. Dit zorgt ervoor dat veel te veel individuen zich moeten aanpassen of intomen om discriminerend gedrag te voorkomen. Zij kunnen zichzelf niet zijn.

 

Homofobie in Nederland

Nederland stond in 2019 op nummer 9 op de lijst van meest accepterende landen richting de LHBTI+. (Afkorting voor: lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse. De plus staat in de term om aan te geven dat er nog veel meer seksuele geaardheden en gender identiteiten zijn waar mee mensen zich kunnen associëren en identificeren.)

 

Om deze reden wordt er geloofd dat de LHBTI+’ers in ons land niks te klagen hebben. Toch zijn we inmiddels geen onderdeel meer van deze top 10 en blijkt uit onderzoek dat Nederlanders meer homofoob gedrag vertonen dan twee jaar geleden. In 2019 waren er 239 LHBTI-discriminatie meldingen in de regio Rotterdam. Deze meldingen komen voort uit bedreiging op straat of op de werkvloer.

 

Zelf actie ondernemen

Om voor een gezonde werkomgeving te zorgen kun je een heel aantal acties ondernemen. Lees jezelf in over de werkomstandigheden van minderheidsgroepen. Deel je kennis en overtuigingen. Geef educatieve cursussen aan medewerkers of collega’s om te voorkomen dat zij haatdragende denkbeelden met zich meedragen en uiten op de werkvloer. Discrimineer niet tijdens sollicitatiegesprekken of bij behandeling van de LHBTI+ medewerkers. Iedereen verdient liefde. Iedereen verdient een veilige werkplek.

 

Educatieve cursus Discriminatie & inclusiviteit

Dat is de titel van een cursus van Avant sanare, voor teams van professionals of vrijwilligers. In de cursus bekijk je dit onderwerp van alle kanten. Hoe werkt discriminatie eigenlijk? Welke gedachtenpatronen zie je ontstaan en hoe kun je die doorbreken? Hoe heeft discriminatie invloed op de mentale gezondheid? Op welke punten kun je iemand discrimineren? Hoe herken je discriminatie, ook als het verborgen gebeurt? En wat doe je dan? Je leert kortom alles over emoties, gedachten en gedrag bij discriminatie en zet daarmee stappen op weg naar inclusiviteit binnen je team. Kortom, je beweegt van discriminatie naar inclusiviteit! Meer over de cursus ‘Discriminatie & inclusiviteit’ lees je hier.